Camí de Ronda: De Cap Sa Sal a Cala s'Eixugador

La d'avui no serà una ruta molt exigent, però sí que trobarem escales que ens ajudaran a tenir les cames amb un bon to muscular

La ruta que us proposo avui no és una ruta planera. De fet, Begur no es caracteritza per ser un lloc planer, al contrari. Ja fa uns quants anys que l'Agrupació Excursionista dels Perduts de Begur, han tret profit de la seva orografia i han creat una marxa anomenada Puja i Baixa, que no deixa de ser un trencacames deliciós recorrent totes les cales que comprenen l'escarpat massís de Begur. Diuen que per gaudir s'ha de patir.

La d'avui no serà una ruta molt exigent, però sí que trobarem escales que ens ajudaran a tenir les cames amb un bon to muscular, i el bany - al llarg o al final de la ruta - ens vindrà molt de gust.

Cal dir que podem banyar-nos en qualsevol punt de la ruta, ja que a part de les cales precioses que trobem al llarg del camí com Aiguafreda, Sa Tuna o s'Eixugador, el camí de ronda ens brinda l'oportunitat de baixar per diverses escaletes que ens porten a raconets fantàstics i íntims que amb un saltiró ja som a l'aigua.

L’Hotel de luxe Cap sa Sal va ser un hotel de referència en els anys 1960-70. FOTO: Sandra Bisbe

L’Hotel de luxe Cap sa Sal va ser un hotel de referència en els anys 1960-70. FOTO: Sandra Bisbe

La ruta comença a Cap sa Sal, on hi ha un petit aparcament gratuït que, si hi aneu de bon matí, trobareu plaça amb facilitat. Si decidiu escorçar la ruta o començar-la en un altre punt, fer-vos saber que l'aparcament a Aiguafreda o a Sa Tuna és de 3€ al dia.

Un cop deixat el nostre vehicle a Cap sa Sal, baixarem per unes escales marcades amb el GR-92 que ens porten directament davant de mar. A l'esquerra s'aixeca imponent el mític edifici del Cap sa Sal, antic hotel de luxe dels anys 60 i 70 que va acollir el bo i millor del panorama nacional i internacional del moment.

El camí de ronda està molt ben acondicionats. Font: Sandra Bisbe

El camí de ronda està molt ben acondicionats. Font: Sandra Bisbe

Anirem resseguint la costa contemplant la forma allargassada del cap de la Punta des Plom, fins a arribar a la cala d'Aiguafreda. Aquí no hi trobareu ni un gram de sorra per posar-hi la tovallola, però en canvi trobareu un petit moll amb una escaleta que dona accés a l'aigua. La cala tota envoltada de roques i pins és molt tranquil·la, i disposa d'una petita d'àrea de pícnic perfectament ombradissa.

Cala d’Aiguafreda. Font: Sandra Bisbe

Cala d’Aiguafreda. Font: Sandra Bisbe

Seguirem pel camí de ronda que ressegueix el litoral i que ens porta en poc menys de 20 minuts fins a la cala de Sa Tuna. L'arribada a sa Tuna és absolutament encisadora. Per accedir a la platja hem de travessar un petit laberint de carrerons emblanquinats de cases precioses que s'omplen de plantes i flors, esdevenint un esclat de colors que et fan alentir el pas. Aconsello perdre's entre tots aquests carrerons abans de baixar a la cala.

Sa Tuna. Font: Sandra Bisbe

Sa Tuna. Font: Sandra Bisbe

Si voleu banyar-vos a Sa Tuna, només informar-vos que hi ha un control d'accés a la platja fet per Creu Roja, i que per tant, si s'ha arribat al cupo, us haureu d'esperar que es buidi una mica.

La ruta segueix fins a S'Eixugador, una caleta petitona que depèn del temporal tindrà més o menys sorra, i que et permet fugir un xic de la massificació.

Sa Tuna i els seus racons. Font: Sandra Bisbe

Sa Tuna i els seus racons. Font: Sandra Bisbe

Com sabeu a Begur s'hi menja molt bé, I al llarg de tota aquesta ruta, trobeu tot un reguitzell d'oferta gastronòmica per llepar-se els dits. Això si, cal reservar amb anel·lació, sobretot ara a l'estiu.

Que passeu molt bon estiu!

La majoria de restaurants disposen d’una petita terrassa davant de mar. Font: Sandra Bisbe

La majoria de restaurants disposen d’una petita terrassa davant de mar. Font: Sandra Bisbe

TOPOGRAFIA DEL LLOC

Cap sa Sal: antigament n'hi deien "la punta de la Sal", perquè l'aigua que picava en aquell indret quedava embassada, i en assecar-se hi quedava tota plena de sal.

Ses Vaques: Les illes de ses Vaques era el lloc on les barques (les vaques) hi arrossegaven el peix en l'art de bou.

La cova d'es Capellans: era un lloc que s'hi feia una bassa on els frares se solien banyar perquè quedaven amagats de les mirades furtives.

La punta d'es Plom: és un cap que s'allargassa fins que cau a plom.

www.sandrabisbe.cat

Cala s’Eixugador. Font: Turisme Begur

Cala s’Eixugador. Font: Turisme Begur

 

 
Destaquem