El camí de l'aigua de Begur

Com fer senderisme aquest estiu i no morir en l'intent

El Camí de l'Aigua de Begur és un recorregut d'uns 40-45 minuts ideal per a fer a l'estiu perquè ofereix frescor i ombra gairebé al llarg dels seus 2 km. El camí uneix el poble de Begur, situat a uns 200 m sobre el nivell del mar, amb la platja de sa Riera. El sender s'inclina gradualment fent de la temuda baixada o pujada, una de les passejades més agradables i relaxants que es puguin fer al terme de Begur.

El camí de l'Aigua es pot fer en qualsevol època de l'any. A l'estiu, no sempre és fàcil la pràctica de senderisme degut a les altes temperatures. Aquesta, però, és una de les millors rutes a fer a peu en aquesta zona sense morir en l'intent. La copa frondosa dels arbres ens brinden una bona ombra i la deu d'aigua que alimenta la riera, ens refresca i ens acompanya durant la major part del trajecte.

Es tracta d'un recorregut tranquil, apte per fer amb els menuts de la casa, els quals gaudiran d'un espai envoltat de bosc de ribera, just a tocar de la trama urbana. Si l'escolliu de baixada, al final us espera la platja de Sa Riera on a part d'un bon bany, ens esperen un munt de terrasses per fer un toc, o fins i tot, un bon àpat. Si l'escolliu de pujada, us asseguro que és la millor opció per accedir a Begur des de Sa Riera, la resta és duresa i patiment.

A més, el camí conserva elements de la cultura de l'aigua com són dos pous, una cisterna, una galeria, safaretjos, parets de pedra seca, un molí i el que sembla un forn, encara per estudiar. Es tracta d'un conjunt amb un altíssim valor patrimonial únic per la seva proximitat al mar.

El camí conserva elements de la cultura de l'aigua com aquest pou que formen un conjunt d'un altíssim valor patrimonial. Font: Sandra Bisbe

El camí conserva elements de la cultura de l'aigua com aquest pou que formen un conjunt d'un altíssim valor patrimonial. Font: Sandra Bisbe

COMENCEM LA RUTA

Si venim en cotxe podem estacionar-lo a l'aparcament de l'Arbreda, un dels punts on es pot accedir al camí. Prenem la pista que surt de l'aparcament i que a 50 m ens duu davant un portal particular. Descendim el camí per unes escales que apareixen a l'esquerre. Arribem a una esplanada on trobem els primers elements de la cultura de l'aigua: una cisterna i una galeria d'aigua que desguassa a la Riera. Cal fixar-se en una alzina grandiosa, molt curiosa, que surt d'una paret seca vencent totes les lleis de la gravetat.

Seguim la ruta tot travessant un pont. En aquest primer tram ens trobem amb un bosc mediterrani, amb falgueres, alzines, saüquers... també hi veurem figueres, oliveres i parres dels antics horts que es regaven amb les aigües d'aquests pous.

Desemboquem a un cul-de-sac d'un carrer asfaltat. Nosaltres prenem un petit sender que se'ns obra a l'esquerre, a tocar de la Riera, el qual sovint queda colgat per la vegetació. Al cap de pocs metres ens topem amb el primer pou.

Seguim avall fins a trobar una petita esplanada on trobem el naixement de la deu que alimenta d'aigua la riera. La deu sorgeix d'un petit pou adjacent al safareig, el qual nodreix amb una connexió subterrània un segon pou molt més profund i que ocupa la part central de l'espai.

El repic de l'aigua contra les pedres esclata en aquest punt, trencant amb el silenci de l'espai. A par- tir d'aquí gaudirem d'un paisatge sorprenent: el bosc mediterrani es transforma en un bosc de ribera format per oms, pollancres, àlbers, canyissars...

Durant el trajecte travessem la riera diferents vegades. Font: Sandra Bisbe

Durant el trajecte travessem la riera diferents vegades. Font: Sandra Bisbe

A la segona meitat del trajecte, haurem d'anar més amb compte si anem amb mainada. El camí travessa tres carrers amb molt poca circulació de cotxes, però ja coneixeu la llei de Murphy... cal estar sempre amatents.

Al tram final s'hi troba una de les obres d'enginyeria més complexes del camí: el molí del mas Mató. És un conjunt integrat pel molí i una paret en forma de 'E' que actuava com a resclosa per acumular les aigües que provenien de la font de la Pera, i que proporcionaven la força hidràulica necessària per al funcionament del molí. No obstant això, tota aquesta infraestructura, sovint passa desapercebuda a l'ull humà perquè està pràcticament integrat al jardí d'una casa.

A partir d'aquí, caminem per un passeig de plàtans fins a trepitjar l'asfalt. Seguirem recte avall fins a arribar a mar on ens espera la platja de Sa Riera.

La platja de Sa Riera, amb les Illes Medes de taló de fons, és una de les platges més grans de Begur, Font: Sandra Bisbe

La platja de Sa Riera, amb les Illes Medes de taló de fons, és una de les platges més grans de Begur, Font: Sandra Bisbe

ESCAPADA DE MIG DIA

Us proposo sortir al matí i fer el recorregut de baixada. A l'arribada a la platja fer un bany fins a l'hora de dinar. Us podeu quedar a dinar a la platja de Sa Riera fent un pícnic o reservar taula amb antelació en un dels restaurants de la platja. La tornada havent dinat, la podeu fer a peu o en bus. A l'estiu, el servei de bus està assegurat.

ESCAPADA DE DIA SENCER

Sortirem al matí i farem també el recorregut de baixada. A l'arribada a la platja de Sa Riera seguirem pel camí de ronda que segueix a l'esquerra de la platja per arribar-nos fins a la cala de l'Illa Roja o la platja del Racó i fer un bany.

Tram de Sa Riera a l'Illa Roja. Font: Sandra Bisbe

Tram de Sa Riera a l'Illa Roja. Font: Sandra Bisbe

Aquest camí de ronda és un xic més dur que el camí de l'aigua, un petit puja i baixa, que posa les cames a prova. Dinarem a la platja de Sa Riera, així haurem fet el tram més dur abans del dinar i podem fer un bany i una migdiada a la platja abans d'emprendre el viatge de tornada. Recordem que si escolliu dinar en un dels restaurants de la zona, és aconsellable reservar amb antelació, i que la tornada la podem fer a peu o agafar l'opció del bus públic.

L'illa Roja és una cala nudista encantadora lliure de fum i amb xiringuito. Font: Sandra Bisbe

L'illa Roja és una cala nudista encantadora lliure de fum i amb xiringuito. Font: Sandra Bisbe

Sandra Bisbe i Lluís - Guia de Turisme de Catalunya

www.sandrabisbe.cat

 
Destaquem