Berga ens agrada!

La capital del Berguedà és àmpliament coneguda per la celebració de La Patum

A la Catalunya central, a la comarca del Berguedà, trobem la ciutat de Berga. Capital de comarca, Berga es localitza al peu de la Serra de Queralt i de cara a la vall del Llobregat, inclou l'antiga colònia tèxtil de Cal Rosal i la Valldan. Limita al nord i al nord-est amb Cercs, al sud-est amb Olvan, al sud amb Avià, al sud-oest amb Capolat i al nord-oest amb Castellar del Riu.

Fent una mica d'història, la situació privilegiada de Berga va propiciar l'assentament humà. Així, el nucli urbà va néixer al segle XII. En aquell segle es construïren ja les muralles que tancaven un perímetre que pràcticament va romandre inalterat fins a les darreries del segle XIX. Unes muralles de les quals encara avui en trobem restes. Després dels diferents conflictes bèl·lics, la recuperació de la ciutat no va començar fins que es va iniciar la industrialització (finals del XIX i principis del XX).

Santuari de Queralt

Santuari de Queralt

Són molts els atractius que el municipi ofereix als visitants. A tocar del municipi, el santuari de Queralt esdevé un veritable balcó de Catalunya on és barreja la natura amb la devoció a la verge. El patrimoni arquitectònic convida a fer diferents rutes al voltant del romànic; de totes cal destacar-ne una joia exclusiva: l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret. A més, a tan sols 14 km de Berga, trobem l'antiga estació d'esquí dels Rasos de Peguera amb els seus magnífics paisatges.

 
La Patum de Berga

La Patum de Berga

Però si per una cosa és àmpliament coneguda la ciutat de Berga, és per la celebració de La Patum. Cada any per Corpus se celebra aquesta festa única i originària de la vila, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO. La Patum és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval, per bé que aglutinant, reinterpretant i reconduint atàviques celebracions paganes, que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus.

 
Destaquem