Banyoles m'agrada

És la capital de la comarca del Pla de l'Estany

Al centre de les comarques gironines es troba Banyoles, la capital del Pla de l'Estany. Una de les característiques més importants de la comarca, i del municipi, és la presència de l'estany més gran de Catalunya, un dels principals atractius turístics de Banyoles, així com la seva oferta d'activitats esportives i de lleure.

 

El municipi es troba a mig camí de la Costa Brava i dels Pirineus, a 120 km de Barcelona i a 49 km de la frontera amb França. La ciutat està ubicada a la riba oriental de l'Estany que porta el mateix nom, sobre la cota de 175 metres sobre el nivell del mar, i queda flanquejada al nord pels blocs abruptes de la Mare de Déu del Mont i a ponent per la serra de Rocacorba. El terme municipal de Banyoles és petit, amb una superfície de 10,89 km², i queda envoltat pels municipis de Porqueres i Fontcoberta.

 

El clima de Banyoles és típicament mediterrani, entre les tendències més acusades de l'atlàntica de la Garrotxa i la més humida del Gironès. La temperatura mitjana interanual és de 15 °C i la pluviositat és força abundant. Els vents dominants són els que bufen del nord-oest, predominants durant tot l'any, i del sud-est, més notoris a la primavera i l'estiu i associats a la marinada.

 

Pel que fa a la seva història, el municipi està documentat al segle IX com Balneolas, nom llatí derivat de balneum, «bany». Amb tot, el Monestir de Sant Esteve de Banyoles, situat al nucli antic del municipi, es pot considerar la primera fundació monàstica benedictina a Catalunya i és considerat el bressol de la ciutat de Banyoles.

 
Destaquem