Sílvia Pérez Cruz, la veu única sorgida de Palafrugell

 

 

Sílvia Pérez Cruz va néixer a Palafrugell el 1983.

 

Dels 4 als 18 anys estudia solfeig, piano i saxo alt a l'Escola Rita Ferrer de Palafrugell, on coneix el mestre inspirador Manel Mañogil.

 

Dels 12 als 16 anys estudia i dóna classes a l'escola d'art Alartis fundada per la seva mare Glòria Cruz, murciana-empordanesa, historiadora de l'art i professora d'expressió artística. De tant en tant canta a la taverna "La Bella Lola" de Calella acompanyada pel seu pare Càstor Pérez, gallec, investigador de l'havanera i guitarrista (la Glòria i en Càstor van formar un duet i van compondre "Vestida de nit" i "Temps perdut").

 

Entre els 12 i els 18 anys toca el saxo en grups de funky, bossa nova i jazz i canta amb la coral Nit de Juny per Itàlia, Hongria, França i Noruega.

 

Als 18 anys es trasllada a Barcelona. 

 

Rep classes de cajón, harmonia i combo jazz al Taller de Músics. Paral·lelament rep també classes particulars de saxo. Un any més tard es matricula en l'especialitat de cant jazz dins l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on es llicencia l'any 2008 amb Mireia Lara i Carme Canela com a professores de cant. Allà rep classes d'improvisació, composició, arranjaments, saxo, cante, etc...

 

El 2001 fa els seus primers concerts a Barcelona amb el pianista Sergi Sirvent i el ballarí Damián Muñoz, entre els quals destaca l'espectacle "34 negro" presentat a l'Espai Lliure del Teatre Lliure de Barcelona.

 

Entre el 2001 i el 2011 canta en més de deu grups de diferents estils: flamenc, jazz, pop, música tradicional catalana, folklore ibèric i folklore sudamericà. Ha format part dels grups: Las Migas, Immigrasons, Llama, En la Imaginación, Coetus, etc..

 

L'any 2011 finalitza aquesta intensa etapa d'aprenentatge sobretot com a intèrpret i centra la seva energia en un projecte molt personal. Les ganes de buidar-se fan que creï el disc en homenatge al seu pare, anomenat "11 de novembre", estrenat l'abril del 2012 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. En aquest disc, a part de cantar, arranjar i coproduïr, escriu i composa. Per aquest treball, també editat a França i Portugal, rep diversos premis com el Premi Internacional Terenci Moix 2012 i un Disc d'Or per les més de 20.000 còpies venudes.

 

Col·labora en altres disciplines artístiques. Ha composat i cantat per a dansa (Damián Muñoz, Israel Galván...), teatre (Joan Ollé, Julio Manrique...). En cinema ha participat a la BSO de la pel·lícula Blancanieves, dirigida per Pablo Berger, guanyadora de deu premis Goya, entre els quals el de Millor cançó original per 'No te puedo encontrar', de Berger, i de Juan Gómez 'Chicuelo', i interpretada per Pérez Cruz. Aquest 2015 està treballant en 'Cerca de tu casa', com a actriu protagonista i compositora de la BSO.

 

Ha col·laborat amb Toti Soler, Javier Colina, Eliseo Parra, Lluís Llach, Gino Paoli, Joan Manuel Serrat... entre d'altres. També ha cantat amb l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per Josep Pons. Ha treballat en diferents auditoris i teatres d'Europa, Tuníssia, Argèlia, Brasil, Argentina, Mèxic, Cuba, Veneçuela i Estats Units.

 

L'abril del 2014 presenta un disc de versions pensat i creat conjuntament amb Raül Fernandez Miró, anomenat "granada'.

 
Destaquem