Picasso, l'artista que es va inspirar a Horta

Catalunyamagrada.cat

 

Als Ports, el pintor Pablo Ruiz Picasso hi va trobar la inspiració. Nascut a Malaga el 25 d'octubre del 1881, i mort el 8 d'abril del 1973, a la Provença, va ser un pintor andalús, un dels més reconeguts del segle XX, conegut sobretot perquè va crear el cubisme juntament amb Georges Braque.

 

En la seva dilatada carrera, va evolucionar per diferents estils i va conrear altres disciplines com la ceràmica, l'escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia.

 

El paisatge i l'ambient d'Horta del final del XIX i la primeria del XX van marcar l'esperit creatiu de Picasso. Si en aquest país fantàstic Perucho hi va descobrir "el sentit i la significació oculta de l'existència del món"; el cèlebre pintor hi va experimentar les seues "emocions més pures", tal com va confessar en una carta enviada a l'escriptor surrealista Guillaume Apollinaire. Tot plegat va portar al malagueny a afirmar que "tot el que sé ho he après a Horta".

L'Horta de Picasso es pot contemplar en les sales de l'antic hospital de la població, seu del Centre Picasso d’Horta que vol ser un homenatge permanent a Picasso i pretén aplegar la reproducció, el més fidel possible de totes les obres que l’artista va crear a Horta i amb les quals va immortalitzar aquest poble. El visitant i l’estudiós trobarà, així, una mostra fefaent dels lligams profunds que uneixen aquesta terra amb el gran artista, lligams que ell mateix va sintetitzar en la célebre frase:

 

TOT EL QUE SÉ HO HE APRÈS A HORTA

 
Destaquem