Leandre Cristòfol, el pioner de l'escultura surrealista nascut a la Noguera

Catalunyamagrada.cat

 

Leandre Cristòfol i Peralba, nascut a Os de Balaguer el 1908, és possiblement un dels millors escultors que ha donat la Noguera, i també Catalunya, en tant que és considerat un dels pioners de l'escultura surrealista a Catalunya.

 

Cristòfol va ser autodidacta, creant obres no figuratives, retrats i obres de temàtica religiosa. Va rebutjar l'escultura tradicional intentant construir un univers poètic amb esperit experimental, amb influències dels moviments dadaista i surrealista.

 

El 1936 va participar en l'exposició Logicofobista organitzada per l'ADLAN a Barcelona, i el 1952 es va traslladar a París a estudiar gràcies a una beca del Cercle Maillol, i va ser professor de dibuix a l'escola del Cercle de Belles Arts de Lleida.

L'any 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 1990 el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, i el 1991 el premi José González de la Peña de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Actualment, la Sala Leandre Cristòfol de Lleida acull la seva obra, i també es pot veure al MNAC.

 

Leandre Cristòfol i Peralba moria a Lleida el 1998.

 
Destaquem