Josep Mir i Rocafort, el mentalista nascut a Sort

Catalunyamagrada.cat

 

Josep Mir i Rocafort, Fassman, va ser un mentalista i hipnotitzador català que va néixer a Sort el 30 d'abril de 1909, i moria a Barcelona el 22 de juny de 1991.

 

Separat de la seva família l'endemà de néixer, Mir va viure fins als 5 anys a un molí de Soriguera. A 9 anys, va trobar a les golfes uns llibres sobre magnetisme i suggestió que el van fer interessar-se pel tema.

 

Un interès per trobar una explicació a les energies que ell captava que més tard va deduir que podrien provenir de la tradició ancestral pirinenca. Per això es va interessar pel món de la hipnosi i el magnetisme, temes pràcticament desconeguts a començament del segle XX.

 

Va decidir viatjar a Amèrica., i durant la dècada del 1940, a l'Argentina, va començar a fer espectacles i a omplir el mític Teatro Odeón de Buenos Aires. Allí, el metge i psiquiatre Orlando Canavesio va tenir una forta influència sobre Mir.

L'any 1949, el cineasta argentí Carlos Schlieper va realitzar la pel·lícula Fascinación en la qual Fassman va actuar conjuntament amb algunes de les figures del cinema argentí de l'època. A Barcelona va crear l'Institut Fassman per a ensenyar el que ell denominava la Dinàmica Mental. Allí va impartir classes i va formar futurs investigadors i parapsicòlegs.

 

L'any 1980, l'Institut Fassman, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sort, va organitzar en aquest municipi el primer simpòsium nacional sobre fenòmens de la ment. La cloenda va ser un homenatge a Fassman, qui va ser nomenat fill il·lustre de Sort.

 

Va morir l'any 1991. La seva filla va publicar l'abril de 2009 una biografia sobre Fassman amb motiu del centenari del seu naixement, i Sebastià d'Arbó també va publicar el 2011 el documental El misteri de Fassman.

 
Destaquem