Jordi Savall, el m?sic igualad

Catalunyamagrada.cat

 

Jordi Savall i Bernadet és un dels fills d'Igualada més il·lustres. Nascut en aquest municipi de l'Anoia l'1 d'agost de 1941, és gambista i musicòleg, especialitzat en música antiga.

 

Savall va estudiar al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Fou deixeble de W. Kuijken i d'A. Wenzinger, a qui va succeir l'any 1974 com a director de l'Schola Cantorum Basiliensis. Aquell mateix any va fundar el grup Hespèrion XX, dedicat especialment a l'estudi i la interpretació del repertori hispànic.

 

El 1987 creà la Capella Reial de Catalunya, grup especialitzat en la interpretació de música religiosa, i el 1989, la Capella Reial, dedicat sobretot a la música antiga amb el màxim rigor històric. I el 1997 creà el Centre Internacional de Música Antiga i un any després la seva pròpia discogràfica (Alia Vox).

Jordi Savall
Jordi Savall | Vikimèdia

 

Savall és reconegut internacionalment, havent actuat arreu del món i ha enregistrat nombrosos discos. També ha compost les bandes sonores de diferents pel·lícules, com Tous les matins du monde, d'A. Corneau (1991) o El pájaro de la felicidad, de P. Miró (1993).

 

D'altra banda, ha rebut nombrosos reconeixements, com el de l'Acadèmia Charles Cros (1989), el Diapasó d'Or (1991), la Medalla d'Or del mèrit en les belles arts (1998), el Premi d'Honor Jaume I (2000), la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya (2003), el nomenament d'Artista per la Pau de la UNESCO (2008), el Premi Nacional de Cultura 2009 en la categoria de música i el Premi Internacional de la Música per la Pau del govern de la Baixa Saxònia (2010).

 

Entre molts altres reconeixements, l'any 2014 li fou atorgada la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i el mateix any rebutjà el Premio Nacional de música. El 2015 rebé la Medalla d'Or al mèrit cultural de la Ciutat de Barcelona i el 2017 el premi Ciutat de Barcelona a la projecció internacional. També aquest any, al mes de juny, fou el primer premiat amb el Guardó Pau Casals a la projecció internacional de la cultura catalana.

 
Destaquem