La història dels Reis d'Orient

Coneguts com a Reis, Reixos, Reis Mags o Reis d'Orient, provenen de la tradició cristiana

 

A punt per tancar les festes nadalenques, molts infants gaudien la nit del 5 de gener d'un dels moments més màgics de l'any. I és que un any més, Ses Majestats els Reis d'Orient, visitaven les llars per deixar-hi presents. Aquells regals que els infants, prèviament, havien escrit a les seves cartes al·legant com a motiu per a tenir-los la seva bondat durant l'any.

 

Però, qui són els Reis d'Orient?

 

Coneguts com a Reis, Reixos, Reis Mags o Reis d'Orient, provenen de la tradició cristiana de la celebració del naixement de Jesús. Segons el Nou Testament, van ser uns mags o savis que, guiats per un estel, van portar-li presents, encens, or i mirra, després del seu naixement.

Els infants els esperen any rere any
Els infants els esperen any rere any | Lali Puig

 

L'únic llibre de la Bíblia en el qual apareixen és l'evangeli segons Mateu, però si bé s'especifica que eren mags, no diu quants van ser, tot i dir que van deixar-li tres regals. Amb el pas del temps, la tradició ha establert que eren tres, i que venien de l'Orient, d'Europa, Àsia i Àfrica, respectivament, i que es deien Melcior, Gaspar i Baltasar. Va ser al segle IV quan es van fixar aquests noms, trobant-se el primer testimoni onomàstic en sant Apol·linar el Nou, en uns mosaics de Ravenna.

 

D'aquesta manera, Melcior és el rei blanc, d'origen europeu, amb els cabells i la barba llargs i blancs, vestit amb una túnica color jacint i capa taronja. Gaspar, d'origen asiàtic, és el rei ros, amb pell blanca i cabells castanys, vestit amb una túnica taronja i una capa vermella. I Baltasar, el rei africà, vestit d'estil àrab, amb una túnica vermella i una capa blanca.

Els infants els hi demanen regals amb les seves cartes
Els infants els hi demanen regals amb les seves cartes | Lali Puig

 

En l'actualitat, Ses Majestats els Reis d'Orient són els personatges encarregats de portar els regals als infants per aquestes dates, coincidint amb la celebració de l'epifania per part de l'església catòlica el 6 de gener. La vigília, diferents cavalcades reben a Ses Majestats amb tots els honors perquè facin realitat els somnis dels més petits. Sense dubte, una de les tradicions més màgiques del calendari català.

 
Destaquem