9 de febrer: Naixia Josep Carner

Va crear un nou estil de periodisme polític, sent també renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa

A Barcelona, el 9 de febrer de 1884, naixia el poeta, periodista, autor de teatre i traductor Josep Carner i Puig-Oriol . Màxim representant de la poesia del Noucentisme, amb quinze anys va guanyar el primer premi literari als Jocs Florals de Barcelona. Fins al 1905 es va emportar tretze guardons més.

Es va llicenciar en Dret l'any 1902 i dos anys després ho va fer en Filosofia i Lletres. Aquell mateix any va publicar el primer recull de versos, Llibre dels poetes. Carner era, a principi del segle XX, una figura molt popular a qui es coneixia amb el sobrenom de príncep dels poetes. Amb el temps va guanyar cada vegada més prestigi i la seva prolífica ploma no defallia.

Renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa, va crear un nou estil de periodisme polític. Amb Prat de la Riba, a la Mancomunitat, va lluitar per la professionalització de la literatura catalana, que considerava adolescent. Durant la Guerra Civil espanyola va ser un dels pocs diplomàtics que es mantingué fidel a la República i el 1938 va escriure una de les seves obres mestres, Nabí, no publicada en català fins al 1941, a Buenos Aires. A causa d'aquest fet i del manteniment de les seves fermes conviccions catalanistes i democràtiques, el 1939 el seu allunyament de Catalunya esdevingué forçat i no hi va tornar a residir mai més.

L'abril del 1970, Carner va fer una visita fugaç a Barcelona, després de trenta anys de no haver-hi posat els peus i de quasi cinquanta de no residir-hi de manera permanent. El 4 de juny de 1970, pocs dies després de la visita, va morir a Brussel·les.

 
Destaquem