6 de juny: Tal dia com avui naixia Víctor Mora

És recordat, principalment, pel personatge de còmic el Capitán Trueno

A la ciutat de Barcelona, el 6 de juny de 1931, naixia a Barcelona Víctor Mora i Pujadas. Mora, qui va morir a la ciutat comtal el 17 d'agost de 2016, va ser escriptor, traductor i guionista de còmics, recordat, principalment pel personatge de còmic el Capitán Trueno.

De formació autodidacta, va ser contractat per l'editorial Bruguera com a redactor i traductor. En aquesta editorial va crear el personatge que el faria més famós: el Capitán Trueno. Els guions són del mateix Mora, però el dibuix correspon a Miguel Ambrosio Zaragoza (Ambrós). Anys després també va crear El Jabato, entre altres personatges.

 

La primera novel·la publicada per Mora fou Els plàtans de Barcelona, que no es publicaria en català, si a França, perquè no va superar la censura. L'any 1966 va publicar El cafè dels homes tristos, que havia guanyat el premi Víctor Català un any abans, i La pluja morta. En el vessant polític, va militar en el PSUC, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l'exili a França entre 1963 i 1968.

Entre altres reconeixements, l'any 1991 el Govern francès el va nomenar Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres, i el 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 
Destaquem