6 de juliol: Seria l'aniversari de Clementina Arderiu

Es considera que els seus poemes tendeixen a una idealització de la vida quotidiana

A la ciutat de Barcelona, el 6 de juliol de 1889, naixia Clementina Arderiu i Voltas, qui va ser una important poeta catalana. Arderiu, qui va morir el 17 de febrer de 1976, es va veure influïda per la poesia popular catalana, per poetes com Josep Carner i Joan Maragall, i també pel seu marit, Carles Riba.

Va ser autora dels llibres Cançons i elegies (1916), Sempre i ara (1946), que va guanyar el premi Joaquim Folguera, És a dir (1959) i L'esperança encara (1969), entre altres obres.

La seva és una poesia molt treballada, en què dominen temes com la fe, l'amor, l'alegria, la condició femenina o la mort, entre d'altres. Es considera que els seus poemes tendeixen a una idealització de la vida quotidiana.

Va formar part del cercle de dones intel·lectuals i artistes de la pintora russa Olga Sacharoff a Catalunya, juntament amb les pintores Soledad Martínez, Marie Laurencin, Dagoussia i Ángeles Santos, les escultores Lluïsa Granero i Maria Llimona, o l'escriptora Elisabeth Mulder.

El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons conté la documentació generada i rebuda per Carles Riba i Clementina Arderiu, documentació relacionada tant amb la seva activitat personal com amb la seva activitat professional, i en destaquen els aspectes literaris, de caràcter cultural i associatiu. Del conjunt del fons cal subratllar, pel seu interès, la sèrie de la correspondència, especialment la rebuda per Carles Riba.

Pel que fa a la seva biblioteca personal, aquesta es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

 
Destaquem