31 de març: Seria l'aniversari de la primera aviadora de Catalunya

Maria Josep Colomer va ser la primera aviadora catalana de la història, i la tercera de l'Estat

Maria Josep Colomer i Luque, nascuda a Barcelona el 31 de març de 1913, va ser la primera aviadora catalana de la història, i la tercera de l'Estat.

Més coneguda com a Mari Pepa Colomer, va obtenir la llicència de pilot el 19 de gener de 1931, amb 18 anys, fet que li va suposar aparèixer en la primera plana del diari La Vanguardia del dia 28 de gener de 1931.

Per arribar a fer història i esdevenir la primera aviadora, junt amb el seu pare, va haver de convèncer el rector Josep Canudas, que en aquells moments era el màxim responsable de l'aeròdrom Canudas, de la seva determinació i implacable desig de volar.

Un cop aconseguit el títol bàsic, la Mari Pepa es va apuntar a un curs de pilot comercial de 50 hores de vol, començant a fer algunes feines que anaven des de llençar propaganda per les platges des de l'avioneta, fins a portar mercaderies d'un lloc a l'altre. I per obtenir experiència professional i demostrar que estava al mateix nivell que la resta de pilots, tots homes, participà en diversos concursos de pilots amateurs.

Amb l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, va formar part de l'Escola de Pilots de la Generalitat de Catalunya, amb el rang d'auxiliar de primera categoria del Servei Aeronàutic on treballava formant nous pilots per a les Forces Aèries de la República Espanyola. El seu primer vol militar el va fer el 2 d'agost de 1936, amb la missió de llançar fullets antifeixistes sobre la ciutat de Barcelona. El 4 d'octubre de 1936 va quedar oficialment mobilitzada com a pilot, però sense graduació militar, tal com consta al Butlletí Oficial de la Generalitat.

En acabar la guerra, s'exiliaria amb el seu professor d'aviació i futur marit, el pilot Josep Maria Carreras i Dexeus, primer a Tolosa de Llenguadoc i finalment a Anglaterra. No va tornar a pilotar mai més un avió i quan se li preguntava per què, la seva resposta sempre va ser que a Anglaterra no hi havia feina per a ella com a pilot.

El mes de març de l'any 2003, la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya li va retre un homenatge a la seva trajectòria esportiva en el món de l'aviació.

Colomer va morir a Surrey, Anglaterra, el 25 de maig de 2004.

 
Destaquem