30 de maig: Va néixer Salvador Puig Antich

Puig Antich va ser el darrer condemnat al garrot vil a l'Estat espanyol, el 1974

 

 

El 30 de maig del 1948 va néixer Salvador Puig i Antich a Barcelona. Salvador era el tercer de sis germans d'una família treballadora de classe mitjana. El seu pare, Joaquim Puig, va ser militant d'Acció Catalana durant la República.   

 

A setze anys, va comapginar la feina en una oficina amb els estudis nocturns a l'Institut Poeta Maragall, on va fer amistat amb Xavier Garriga i els germans Solé Sugranyes, tots futurs companys seus al Moviment Ibèric d'Alliberament o MIL, dins del qual va participar activament en les accions armades de 1972-73. 

 

El 1973 la policia va endegar una forta ofensiva contra els militants del MIL. Van començar les detencions i un dels membres detinguts, a través d'interrogacions i tortures, va acabar confessant els llocs de trobada clandestina dels seus companys i va ser utilitzat de parany per la policia de la brigada politicosocial per tal de detenir Salvador Puig Antich i un altre company.

 

L'operació, minuciosament preparada, es va efectuar el 25 de setembre de 1973 a la cantonada entre els carrers de Girona i del Consell de Cent de Barcelona. Els dos anarquistes van ser detinguts al bar Funicular, on havien quedat amb el company-esquer. Al portal del número 70 del carrer de Girona va tenir lloc un tiroteig a conseqüència del qual Puig Antich va quedar malferit i el jove policia Francisco Anguas Barragán va resultar mort.

 

Salvador Puig Antich va ser condemnat a mort per un consell de guerra i executat al garrot, a la presó Model, el 2 de març de 1974.

Cartell de la pel·lícula | Cedida

 

 

L’any 2006 va tenir lloc una iniciativa dels familiars i de diversos col·lectius per a la revisió de judici, al·legant que les proves inculpatòries havien estat manipulades. El juliol de 2007 el Tribunal Suprem va rebutjar definitivament la revisió del cas. Tanmateix, emparant-se en la jurisdicció universal, el desembre de 2013 una jutgessa argentina va admetre a tràmit el cas, juntament amb el d’altres víctimes del franquisme. El 2006 es va etsrenar la pel·lícula Salvador, dirigida per Manuel Huerga.

 
Destaquem