26 de novembre: Seria l'aniversari d'Antoni Rovira i Virgili

Va ser, entre altre, periodista, lingüísta i president del Parlament de Catalunya a l'exili

A la ciutat de Tarragona, el 26 de novembre de 1882, naixia Antoni Rovira i Virgili. Va ser un periodista, lingüista i polític català, militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i president del Parlament de Catalunya a l'exili, que moria el 5 de desembre de 1949 a Perpinyà.

Per motiu de la seva carrera política hagué de fugir un cop completada l'ocupació franquista de Catalunya. S'exilià a França des d'on va escriure Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries de l'èxode català el 1939, que es publicà per primer cop a Buenos Aires el 1940 amb la revista Catalunya.

 

Fou periodista i redactor en diverses publicacions especialitzat en política estrangera i en història nacional catalana. Com a polític, la seva activitat va començar amb la fundació a Tarragona de la Joventut Federal. Col·laborà amb Enric Prat de la Riba a la Mancomunitat de Catalunya i fundà, l'any 1922, Acció Catalana.

L'any 1930 fundà Acció Republicana de Catalunya i, finalment, el 1932 ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya. Fou elegit Diputat al Parlament de Catalunya, i l'1 d'octubre de 1938 fou elegit vicepresident Primer del Parlament. A la fi de la Segona Guerra Mundial formà part, a França, del Govern del President Irla.

 
Destaquem