26 de juliol: Va morir Charlie Rivel

Catalunyamagrada.cat

El 26 de juliol de 1983 moria a Sant Pere de Ribes el pallasso català Chralie Rivel, nom artístic de Josep Andreu i Lasserre. Va néixer a Cubelles el 23 d'abril del 1896, fill de Pedro Andreu Pausas (fuster de Sants, actualment un barri de Barcelona) i de Marie Louise Lassarre.

El pare, Pedro Andreu, amb els seus cinc germans, Maria Lluïsa (1897-1916), Polo Rivel (1899-1977), Renato René Rivel (1903-1976), Marcel (1906-1970) i Roger (1909-2001) Andreu Lassarre, van fundar una dinastia que encara avui dia segueix donant guerra, tot i que Charlie Rivel se'n va desentendre i va arribar a enfrontar-s'hi per poder tenir el nom exclusiu Rivel.

El 15 de gener de 1920 es casa a València amb Carmen Busto Riensa, filla del pallasso Gregorio Busto. D'aquest matrimoni nasqueren quatre fills. Van aconseguir fer-se un lloc entre les primeres figures del circ quan aquest encara tenia les constants vitals en forma. Als tres anys Josep va debutar en el seu primer número còmic en el qual imitava un forçut i 20 anys més tard es produïa una llegendària anècdota en la qual va guanyar un concurs d'imitació a Charles Chaplin -en el qual també hi participava el mateix actor-, el qual li va deixar anar: M'imita vostè o sóc jo qui l'imita a vostè?

A partir del 1935 i fins a finals de la guerra abraça el nazisme treballant per al departament de propaganda del Tercer Reich. En aquesta situació, manté relacions amistoses amb Adolf Hitler i Joseph Goebbels en pro de la causa nazi.

Posteriorment, en finalitzar la guerra i després de refugiar-se a Suècia, Charlie demana ajuda al general Franco, que li proporciona passaport i entrada a Espanya. El 1954 va tornar a Barcelona per les Festes de la Mercè com a figura del cartell del Circ Price, convertit ja en el Charlie Rivel udolador que tots recordem.

El seu últim moment estel·lar es produí l'any 1971 gràcies a la seva participació en la pel·lícula I clowns de Federico Fellini. L'any 1973 va actuar com a estrella invitada en el Festival d'Eurovisió, durant el recompte de vots.

Va morir el 26 de juliol del 1983 a Sant Pere de Ribes a causa d'un atac de cor. Està enterrat en el cementiri de Cubelles. L'any 2007 es va estrenar El pallasso i el Führer, una pel·lícula d'Eduard Cortés in Ferran Rañé interpreta Charlie Rivel.

A Cubelles hi ha una exposició permanent en homenatge a la seva figura, a la plaça del Castell. L'any 1983 rep la distinció Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 
Destaquem