24 de febrer: En deixava Josep Anselm Clavé

Polític, compositor i escriptor, va introduir el moviment coral a Catalunya

Josep Anselm Clavé i Camps moria a la ciutat de Barcelona el 24 de febrer de 1874. Va ser un polític, compositor i escriptor català, destacant per fundar el moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu.

Clavé va néixer a la capital catalana el 21 d'abril de 1824, i la seva importància per a la música catalana rau en el fet que va introduir el moviment coral a Catalunya, va donar eines culturals a les classes obreres per a adquirir una formació i una autoestima, alhora que els fa desvetllar un sentiment de pertinença a un col·lectiu, a més de donar l'oportunitat a les classes populars de participar del fet cultural.

Igualment, va propiciar el moviment associatiu, el qual va ultrapassar el món estrictament coral i va arribar a constituir un eix vertebrador de la societat catalana que encara avui dia defineix la societat d'aquest país.

La Biblioteca de Catalunya conserva una col·lecció Josep Anselm Clavé, i un retrat seu forma part de la Galeria de Catalans Il·lustres de l'Ajuntament de Barcelona.

 
Destaquem