22 de maig: Seria l'aniversari de M. Antònia Simó, pionera de l'escalada i l'alpinisme

Va ser pionera de l’escalada femenina a l’Estat espanyol

L'any 1915, el dia 22 de maig, va nèixer Maria Antònia Simó i Andreu, qui va ser una de les pioneres del país en l'escalada i l'alpinisme.

Simó va ser membre del Grup d’Alta Muntanya del Club Muntanyenc Barcelonès (1941), del Centre Acadèmic d’Escalada del Centre Excursionista de Catalunya (1942) i del Grup d’Alta Muntanya i Escalada (1950), i va ser pionera de l’escalada femenina a l’Estat espanyol.

Va aconseguir nombroses primeres absolutes, estatals i femenines a Montserrat, el Pedraforca, els Pirineus, els Picos de Europa, Gredos, els Alps i l’Atles.

Cal destacar la primera escalada femenina de la cara sud-oest de l’Anayet (1942), la primera hivernal a la Canal Roja (1946) i l’obertura d’una nova via d’escalada a l’agulla petita d’Amitges (1950). I el 1960 va aconseguir la primera escalada absoluta i en cordada exclusivament femenina al tuc des Hemnes (Val d’Aran), amb Olga Carreras.

Maria Antònia Simó va rebre les medalles de la FEM (1945) i de la Delegación Nacional de Educación Física y Deportes (1964), la placa de la Federació Catalana de Muntanyisme (1968) i la medalla Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya (1987).

 
Destaquem