21 de maig: Moria Pere Mata

El metge català és considerat el fundador de la medicina legal professional a Espanya

A la ciutat de Madrid, el 21 de maig de 1877, moria el metge català Pere Mata i Fontanet, a l'edat de 65 anys. Nascut a Reus el 13 de juliol de 1811, va estudiar de jove a la seva ciutat natal, on també conreà la música i el dibuix, i humanitats a Tarragona, al Col·legi Tridentí. Més tard va anar a Barcelona, on estudià un any de Física experimental i Botànica i set de Medicina.

Durant una epidèmia de còlera va atendre voluntàriament els malalts i estudià la malaltia. Tot just acabada la carrera, el nou metge va tornar a Reus per fer pràctiques al costat del seu pare, també metge.

El 1835 contribuí a fundar el periòdic El Propagador de la libertad, i el 1836 i 1837 va ser redactor de El Vapor. A Reus, el 1836, va fundar, junt amb el seu amic Pere Soriguera, el periòdic La Joven España, els escrits en el qual li van costar presó, on morí Soriguera, i desterrament, que aprofità per anar a Montpeller, a la facultat de Medicina a perfeccionar estudis, i després a París.

El 1840 torna a Reus de l'exili, i el 1841 va ser Alcalde de la ciutat. El mateix 1841 marxà a Barcelona, on havia estat elegit alcalde tercer, i després va ser elegit diputat i alhora va fundar amb altres la Societat Mèdica d'Emulació. Més tard va anar a Madrid i aviat li fou encomanada la càtedra de Medicina Legal i Toxicologia i és considerat el fundador de la medicina legal professional a Espanya.

A més d'alcalde de Reus (1841), va ser senador, governador de Madrid nomenat per Amadeu I, membre del Tribunal de Comptes i degà de la facultat de Medicina de Madrid, i va exercir encara altres càrrecs. També va escriure articles i llibres.

Organitzà el cos de metges forenses reconegut per decret de 13 de maig de 1862. Va ser el proponent de la llei de registre civil aprovada el 17 de juny de 1870. A les eleccions generals espanyoles d'agost de 1872 fou elegit diputat per la Vila Joiosa, com a les de 1869 ho fou per Tarragona, dins el Partit Constitucional.

 
Destaquem