20 de setembre: Va néixer Alexandre Deulofeu

Va escriure sobre la "matemàtica de la història", una teoria cíclica sobre l'evolució de les civilitzacions

El 20 de setembre de 1903, naixia a l'Armentera (Alt Empordà), Alexandre Deulofeu i Torres, qui va ser un polític i filòsof de la història català. Va escriure sobre el que ell va anomenar "matemàtica de la història", una teoria cíclica sobre l'evolució de les civilitzacions.

Afirmà que les civilitzacions i els imperis passen per uns cicles equivalents als cicles naturals dels éssers vius. Cada civilització pot arribar a viure tres cicles de 1.700 anys cadascun. Compresos a dins de les civilitzacions, els imperis tenen una durada mitjana de 550 anys. Afirmà que mitjançant el coneixement dels cicles es poden evitar les guerres, considerades innecessàries, fent que els processos esdevinguin pacífics en lloc de violents. També afirmà que la humanitat podrà ser capaç de conèixer-los, d'alterar els mateixos cicles, i que aquesta ha de tendir a organitzar-se sota la forma d'una confederació universal de pobles lliures. En aquest sentit, proposa l'adopció d'una llengua auxiliar internacional, com l'esperanto, en què es faran les deliberacions del parlament mundial.

Morí a Figueres el 27 de desembre de 1978, deixant inacabada la versió ampliada de la seva obra magna titulada La matemàtica de la història.

 
Destaquem