18 de setembre: Moria Antoni Vila i Arrufat

Algunes de les obres de l'artista es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya, al MACBA, i al Museu d'Art de Sabadell, entre altres

El pintor, gravador i muralista Antoni Vila i Arrufat, nascut a Sabadell el 20 d'octubre de 1894, moria a Barcelona el 18 de setembre de 1989. Fill del pintor Joan Vila i Cinca, i pare del pintor i vitraller Joan Vila Grau, va ser cofundador de la Colla de Sabadell, mentre que el seu pare havia fundat l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell l'any 1876.

Format amb el seu pare i a l'escola Llotja de Barcelona, i a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando a Madrid, viatjà a París i a Itàlia, on va rebre la influència de Mela Mutermilch.

Amb tot just vint anys, figura entre els artistes que van participar en la contraexposició de caràcter acadèmic que l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell va organitzar l'any 1915 a l'antic teatre de la Lliga Regionalista, com a resposta i confrontació amb les idees de l'exposició Art Nou Català que simultàniament es presentava a la ciutat.

El 1919 exposà a les Galeries Laietanes de Barcelona, mentre encara vivia a París. En tornarà a Barcelona, exposà individualment a les galeries El Camarín i Syra, alhora que participava en algunes exposicions col·lectives.

Des d'aquell moment, a més, es va dedicar sobretot a la pintura mural, especialment amb temes religiosos. Després de la Guerra Civil va participar en l'Exposición de Arte Sacro de Vitoria de 1940, en la Biennal de Venècia (1940 i 1952) i en l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid.

Del 1949 al 1958 fou catedràtic de gravat a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, i també fou membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Igualment, fou president honorari de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.

Algunes de les obres de l'artista es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, a la Col·lecció Gelonch Viladegut, al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), al Museu d'Art de Sabadell, al Museu Abelló de Mollet del Vallès i a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Entre altres reconeixements, el 1942 va rebre la medalla d'honor de l'Exposició Nacional de Barcelona, i el 1948 la primera medalla de gravat a la de Madrid per El sopar. El 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 
Destaquem