14 de gener: Fa anys de la mort de Pepita Ferrer

Va ser la primera jugadora i monitora d'escacs catalana a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení

El 14 de gener de 1993 moria a Tarragona Pepita Ferrer i Lucas. Nascuda a Barcelona el 7 de maig de 1938, fou la primera jugadora i monitora d'escacs catalana i de l'estat espanyol a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení, l'any 1974.

Va ser cinc cops Campiona de Catalunya, vuit vegades Campiona d'Espanya, i en resultà subcampiona en dues ocasions. També fou campiona absoluta de Tarragona el 1970. Es va classificar dues vegades per als torneigs interzonals, classificatoris per al Campionat del món d'escacs femení, l'any 1974 a Menorca i el 1985 a Jeleznovodsk. Pels resultats del primer Torneig Interzonal que va jugar, la Federació Internacional d'Escacs li va atorgar el 1974 la categoria de Mestre Internacional Femení, primera dona a l'estat espanyol a assolir-ho.

A més, va participar, representant Espanya en set Olimpíades d'escacs entre els anys 1974 i 1986, guanyant, l'any 1976, la medalla de bronze per equips.

Entre altres reconeixements, el mateix any de la seva mort la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Federació Catalana d'Escacs, li concedia el guardó de Forjadora de l'Esport Català. La Federació Catalana d'Escacs ha creat el premi Pepita Ferrer, que es concedeix anualment al club que faci una millor promoció dels escacs femenins.

Des de l'any 2020, la Biblioteca del Centre Cívic Torreforta, a Tarragona, porta el seu nom, "Biblioteca Pepita Ferrer".

 
Destaquem