12 de desembre: Ens deixava Josep Guinovart

L'artista és considerat un dels màxims representants de l'informalisme

Josep Guinovart i Bertran, pintor, dibuixant i gravador,  moria el 12 de desembre de 2007. Considerat un dels màxims representants de l'informalisme, va néixer a Barcelona l'any 1927. Amb catorze anys, ja es documenta la seva labor com a pintor de parets al taller familiar, i va ser l'any 1946 quan Guinovart finalitzava els seus estudis a l'Escola d'Arts i Oficis i obtindria una beca del Foment de les Arts Decoratives.

A finals de la dècada dels quaranta i principis dels cinquanta es vinculà al grup Dau al Set, on consolidà plantejaments ideològics i des d'aleshores considerà ineludible el trencament amb les formes imperants en l'art. L'any 1951 fou un any decisiu en la trajectòria professional de Guinovart, ja que es dedicà plenament a la pintura i realitzà els seus primers gravats a l'aiguafort.

Cap a l'any 1957 va iniciar una decantació cap a l'art abstracte, la seva obra poc convencional, utilitza elements tridimensionals gairebé constantment a les seves obres, la majoria també de gran format. L'any 1960 començà a treballar en el camp de la litografia, i l'any 1970 començà a treballar amb la serigrafia.

L'any 1994 es va inaugurar un museu a Agramunt dedicat a la seva obra, població a la qual havia nascut la seva mare i a la que ell sempre ha estat vinculat. L'any 2002, quan es commemorà el seu setanta-cinquè aniversari, se'l proclamà Fill Adoptiu de la Vila d'Agramunt. L'any 2006 va dissenyar el celler Mas Blanch i Jové a La Pobla de Cérvoles i fou l'ideòleg de La Vinya dels Artistes.

 
Destaquem