1 d'abril: Naixia Manuel de Pedrolo

Va ser un escriptor de posicions insubornables al llarg de la dictadura franquista

A la Segarra, al municipi de l'Aranyó, i l'1 d'abril de 1918, naixia Manuel de Pedrolo. Fill d'una antiga nissaga nobiliària, va créixer dins els murs d'un castell de la inhòspita Segarra, propietat de la família paterna i que més tard va vendre el seu pare Manuel de Pedrolo i d’Espona, president d’Acció Catalana de Tàrrega.

De jove va ser soldat d'artilleria i va fer la guerra en el bàndol dels vençuts. Casat, es va instal·lar definitivament a Barcelona el 1943 i es va dedicar a feines diverses per a guanyar-se la vida.

Pedrolo va destacar per ser un escriptor de posicions insubornables al llarg de la dictadura franquista i un intel·lectual isolat en una democràcia avara que, per al nostre autor, desdibuixa clarament les llibertats col·lectives.

El silenci de la crítica a l'entorn de la seva obra féu que, els darrers anys de la seva vida, l'escriptor covés la idea de fracàs. Al seu enterrament, hi assistí la seva muller, la seva filla i un bon amic que arribà tard.

Va conrear tots els gèneres literaris: a més de la narrativa, i especialment la novel·la, que constitueix, amb diferència, el gruix de la seva producció, va ser l'autor d’alguns volums de poesia i d’una obra teatral comparativament poc extensa però significativa.

Pedrolo té una biografia extensa i meravellosa d'obres que no deixen cap lector indiferent. Destaquem Text/Càncer Mecanoscrit del segon origen (del 1973, publicades el 1974), Cendra per Martina (1965), L’inspector arriba tard (1960), Totes les bèsties de càrrega (escrita el 1965 i publicada el 1967), Si són roses floriran (1971), Falgueres informa (1968), la sèrie Anònim: Anònim I (1978), Anònim II (1981) i Anònim III (1981)...

Pedrolo moria el 26 de juny de 1990 a Barcelona. L’any 2005 va ser constituïda la Fundació Pedrolo, amb seu a Tàrrega, dedicada a la preservació del seu llegat i la difusió de la seva obra, així com a la del seu ideari. El 2014 va obrir les portes l'Espai Pedrolo al castell de Concabella, a la Segarra; es tracta del primer espai que exposa de forma permanent la vida, l'obra i el pensament polític de Manuel de Pedrolo.

 
Destaquem