Tortell de Rams: el fem a casa?

És una de les tradicions gastronòmiques de Diumenge de Rams a alguns punts de Catalunya

Aquest diumenge, 5 d'abril, és Diumenge de Rams, i si bé enguany no es podran beneir les palmes i els palmons a conseqüència del confinament decretat per aturar el coronavirus, sí que podem gaudir a casa d'una de les tradicions gastronòmiques d'aquests dies.

Una d'elles és gaudir del típic Tortell de Rams, popular a diferents punts de Catalunya. Un tortell que és com el de Reis però sense fava ni figura, i que pot ser farcit de cabell d'àngel, massapà, crema, trufa o nata.

T'expliquem com preparar-lo.

INGREDIENTS:

La primera massa:

  • 70 grams de farina de força
  • 20 grams de llevat premsat
  • 35 grams de llet tèbia

La segona massa:

  • 400 grams de farina de força
  • 100 grams de sucre
  • 1 cullerada de gluten de farina de blat
  • 5 grams de sal
  • 80 grams de mantega
  • 70 mil·lilitres de llet sencera
  • 2 ous
  • La ratlladura de mitja llimona i la de mitja taronja

La decoració:

  • 1 ou batut
  • Sucre
  • Fruites confitades

ELABORACIÓ:

Preparem la primera massa:

  • Desfem el llevat amb la llet tèbia en un bol i ho deixem reposar deu minuts.
  • Afegim la farina i ho treballem fins a tenir una massa homogènia.
  • Tapem la massa amb un drap i es deixa reposar fins que hagi doblat el seu volum.

Preparem la segona massa:

  • Posem en un bol la llet, el sucre, la mantega desfeta i els ous batuts i el bat fins a tenir una massa homogènia.
  • Afegim la farina i es treballa fins a tenir una massa elàstica.
  • Barregem aquesta massa amb la primera massa i ho treballem.
  • Quan sigui una massa ben homogènia afegim la sal i les ratlladures de llimona i taronja.
  • Ho deixem reposar en un bol tapat amb un drap, fins que tripliqui el volum.

Preparem el tortell:

  • Després de reposar la massa, la treballem lleugerament.
  • Treballem la massa, amb un forat al mig, perquè tingui forma de corona.
  • La posem a una safata de forn untada amb oli, i pintem la corona amb ou batut.
  • Es deixa reposar fins que dobli el seu volum.
  • Quan ja s'hagi doblat, torneu a pintar amb ou batut i decoreu el tortell amb fruita confitada i sucre.
  • Enforneu uns 25 minuts, amb el forn preescalfat a 180 graus, fins que sigui ros.
  • Traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar a temperatura ambient.
  • El partiu per la meitat i el farciu del que més us agradi.

Llest per menjar!

 
Destaquem