Els canelons de l'àvia són un plat típic de la cuina catalana que se sol menjar durant les festes de Nadal. Els canelons es fan a partir de carn rostida expressament per preparar-los, amb una beixamel ben cremosa i un formatge gratinat que els dona un toc cruixent. El resultat són uns canelons que tenen un sabor i una textura que els fa únics!
La recepta dels canelons de l’àvia és una herència que ha passat de generació en generació i que és molt valorada per les famílies, ja que cadascuna sol tenir la seva pròpia versió. Si vols provar de fer aquest plat a casa, aquí tens la nostra recepta pas a pas.
Ingredients dels canelons de l’àvia
- 1 paquet de plaques de canelons
- 250 g de pit de pollastre
- 200 g de llom de porc
- 2 fetges de pollastre
- 2 grans d’all
- 1 ceba mitjana
- 2 tomàquets de penjar
- 1 branca de canyella
- 1 farcell d’herbes de rostit
- 125 ml de vi ranci
- 25 g de ceps deshidratats (opcional)
- Formatge ratllat
- Mantega
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Prepara els canelons de l’àvia pas a pas
- Pas 1, prepara la carn rostida: Comença rostint el pit de pollastre i el llom de porc a la cassola. Un cop rostits, trinxa la carn en trossos petits i reserva.
- Pas 2, fes la salsa: En una cassola, sofregeix la ceba i els alls fins que estiguin daurats. Agrega els tomàquets de penjar i deixa que es cogui durant uns minuts. Afegeix la carn rostida, la branca de canyella, el farcell d’herbes de rostit i el vi ranci. Deixa que la salsa cogui durant uns 30 minuts.
- Pas 3, prepara la beixamel: En una cassola a part, fes la beixamel. Fon la mantega i afegeix la farina. Remena bé fins que la farina estigui ben integrada. Afegeix la llet a poc a poc, sense deixar de remenar, fins que la beixamel estigui ben cuita. Afegeix una mica de nou moscada, sal i pebre.
- Pas 4, fes els canelons: Cou les plaques de canelons segons les instruccions del fabricant. Omple cada placa amb la carn rostida i enrotlla-la. Posa els canelons en una safata per al forn i cobreix-los amb la beixamel. Empolvora el formatge ratllat per sobre i gratina al forn durant uns 20 minuts o fins que el gratinat estigui al teu gust.
- Pas 5, gaudeix els canelons de l’àvia: Serveix la quantitat de canelons que desitgis en un plat i menja.
Els canelons de l’àvia ens agraden!
Aquí tens la recepta dels canelons de l'àvia! La dificultat de la recepta que t’hem donat és mitjana i el temps de preparació no és excessiu. Els passos a seguir són detallats, però no són molt complicats. Així doncs, si ets una persona amb una mica d’experiència a la cuina, no hauries de trigar massa a fer aquest plat. De fet, si segueixes les instruccions amb atenció, pots tenir els canelons a taula en menys d’una hora. D’altra banda, els canelons són un plat que es pot congelar sense problemes. Per això, si us sobren canelons, pots congelar-los per a un altre dia.
Esperem que gaudeixis d'aquest plat tan especial i que el puguis compartir amb la teva família i amics. Bon profit!