Aquests dies que la cuina és una gran aliada per passar el temps de confinament, cal buscar receptes ben variades per mantenir una dieta equilibrada i variada. Avui un proposem preparar menjar blanc, una recepta medieval que, amb les seves variacions, ha sobreviscut pràcticament igual a com estava fa uns segles. Feta de llet d’ametlles aromatizada amb canyella i llimona, s’assembla a la crema catalana però no porta ous.
És una recepta típica de Reus tot i que se’n troben versions per tota Europa, des d’Italia fins al Regne Unit. S’acostumava a menjar per Quaresma. La recepta és relativament senzilla:
INGREDIENTS:
- 400 grams d’ametlles crues
- 1 litre d’aigua
- 300 grams de sucre
- 100 grams de farina d’arrós o maicena
- 1branca de canyella
- La pela d’una llimona.
ELABORACIÓ:
- Posem a bullir l’aigua, a la que hi afegirem les ametlles quan arranqui el bull.
- Les hi deixarem mig minut i després les retirarem, pelarem i picarem.
- Mesclem aquesta pasta amb un litre d’aigua per a obtenir la llet d’ametlles.
- Ho deixem reposar durant 12 hores a la nevera.
- Després colarem la llet, en reservarem un decilitre i farem bullir la resta amb la canyella i la llimona.
- En un bol mesclem la farina d’arrós, el sucre i el decilitre que havíem reservat.
- Afegim la mescla a l’olla calenta i ho remenem fins a que espessi.
- Finalment ho colarem i ho ficarem en motlles individuals.
Bon profit!