La personalitat històrica i cultural de Tarragona es reflecteix també en la seva gastronomia. Una gastronomia en la qual els productes del mar tenen un pes específic, provinents del port pesquer tradicional més gran de Catalunya. Una riquesa a la qual cal sumar la rica agricultura del territori, la qual cosa permet crear una cuina autòctona amb un sabor especial i un toc de genuïna personalitat.
Parlant de plats típics, el que ho és més a Tarragona és la cassola de romesco. Però no es pot oblidar mencionar la famosa paella marinera, l’arròs negre, el peix a la planxa o fregit, l’arrossejat, els fideus rossejats i tota mena de receptes creatives i d’avantguarda.
I més enllà del peix, la cuina tarragonina també disposa dels fruits que es conreen al Camp de Tarragona: avellanes, ametlles, oli i hortalisses, així com carns i ous. De les muntanyes properes a la ciutat arriben els bolets, les patates i les castanyes. I de més enllà, de la zona de l’Ebre, arriben l’arròs i els cítrics.
Un dels plats típics que es poden degustar des de gener fins al mes d’abril és la Calçotada, l’origen del qual prové de la veïna ciutat de Valls. Els vins de la Denominació d’Origen de Tarragona mereixen una atenció especial, sobretot les misteles i els rancis, molt apropiats per acompanyar les postres.
Una bona oportunitat de gaudir de la variada gastronomia tarragonina és al mes de maig, quan se celebren les jornades gastronòmiques Tàrraco a Taula, que donen l’oportunitat de tastar alguns plats elaborats a partir de receptes romanes.