La gastronomia del mes de març

La cuina de Catalunya comença a canviar quan arriba el tercer mes de l'any

Si parlem de gastronomia a Catalunya, el tercer mes de l'any, el mes de març, és un mes força peculiar. I és que arriba el moment de canviar d'estació, i l'arribada de la primavera es nota a la cuina. Els productes típicament d'hivern arriben a la recta final, i comencen a arribar els de primavera. I és que encara necessitem escalfar el cos, ja que les temperatures, normalment, continuen sent baixes, però ja hi ha estones de bonança que requereixen aliments més frescos.

Recordem que aprofitar els productes que ens brinda cada temporada és molt beneficiós per a l'organisme, i també per al medi ambient. I és que els aliments de temporada són aquells que es conreen en una època i ubicació adequada, i això els proporciona tot el que és necessari per poder completar el seu cicle. És per això que són més gustosos, tenen millor textura, compten amb més nutrients i, a més, són més econòmics.

Si ens centrem en el mes de març, la naturalesa ens continua oferint crucíferes i aliments que ens cuiden el fetge, com ara espàrrecs i vegetals de fulla verda, però també vegetals de la família de les baines, com els tirabecs i les faves tendres.

Seguint amb les verdures d'aquest moment de l'any, a l'hora d'omplir la cistella, és el moment d'optar per faves tendres, pèsols, tirabecs, bledes, espinacs, espàrrecs, carxofes, api, coliflor, bròquil, col, i rave. No ens oblidem de les endívies, l'escarola, el creixen, o l'enciam, per preparar amanides, i també alls, cebes, cebes tendres, fonoll, porros i pastanagues, així com patates i remolatxa.

Kiwis

Kiwis

 

I pel que fa a fruites, la llimona, la llima i el kiwi viuen el seu moment d'esplendor.

Parlant de peixos, juntament amb el rèmol, el gall o l'halibut, que són els més freqüents als mercats durant el març, hi trobem el llenguado, un aliment poc calòric i poc proteic, però amb proteïnes d'un alt valor biològic. I també és el moment del bacallà, un aliment icònic de la Quaresma, amb un contingut en greix molt baix i una font de proteïnes molt saludable.

I amb tots aquests aliments, són múltiples les receptes que podem elaborar. Des de boníssimes amanides amb bacallà esqueixat, fins a un estofat amb faves tendres per a quan fa més fred. Ja heu preparat la llista per anar al mercat?

Més informació
 
Destaquem