La cuina de Figueres s'emmarca en la gastronomia empordanesa, també anomenada cuina del mar i la muntanya. I és que la cuina de l'Empordà està marcada per la seva naturalesa marítima, complementada amb zones de secà i zones de bosc de muntanya.
Els elements principals són el peix, el porc, l'embotit, l'aviram i les verdures. Un dels productes típics de Figueres, però, és sense cap dubte la Ceba de Figueres. De coloració rosada, lleugerament lilosa i sabor dolcenc, es pot menjar crua i amanida amb oli d'oliva verge. També escalivada, o cuinada als diferents plats.

Aprenem a fer una d'aquestes receptes amb cebes de figueres: Popets amb ceba.
INGREDIENTS:
1 quilo de popets
4 cebes de Figueres tallades gruixudes
3 grans d'all fets a làmines
1 raig de vi blanc o ranci
Oli, sal i llorer
ELABORACIÓ:
Netegeu els popets i escorreu-los bé.
En una paella, salteu els popets amb l'oli, el vi, sal i pebre. Reserveu-los.
Amb el mateix oli, sofregiu la ceba, Quan enfosqueixi, afegiu els alls i els popets.
Deixeu-ho estofar amb la cassola tapada fins que els popets estiguin cuits.
Llest per servir!