La gastronomia de Falset m'agrada

El vi DO Priorat és un dels atracttiu de la zona

La gastronomia de Falset, emmarcada en l'oferta gastronòmica del Priorat, és molt variada, i amb una cuina d'interior on dominen els plats de possible origen àrab. Els productes de la terra són ben presents als seus plats, amb cassoles amb conill, caragols, suquets, bolets No hi falten les truites en suc, els plats amb bacallà, els romescos, les sopes, els brous i les escudelles. Tot el que marca el rebost de la zona, i sense oblidar el vi, producte estrella de la zona.

 

Parlant de vins, els del Priorat són els que més graduació tenen de tots els dels Països Catalans. La producció a la comarca és dividida entre la DOQ Priorat, que hi ocupa el centre, i la DO Montsant que cobreix la perifèria. És aquesta primera denominació la més històrica, ja que el Priorat deu el seu nom a què fou el feu del Prior de Scala Dei, la cartoixa del qual hi impulsà decisivament el conreu de la vinya.

 

Tampoc hi falten els dolços, amb els orellons, les coques o trossets, tot amb regust de matafaluga i celiàndria, heretat de generació en generació. A taula també cócs ràpids, codonyat i pa de figa. Tampoc hi falta l'ametlla, base de bona part de la pastisseria de la zona, amb torrons, garrapinyades i panellets per Tots Sants. I tot ben acompanyat per vins rancis també fets a casa.

 

Una gastronomia que es dona a conèixer amb diferents fires i festes. La fira més destacable de la comarca, precisament, és la Fira del Vi del Priorat, que se celebra el primer cap de setmana de maig a Falset. Una altra és la Festa de la Truita en Suc, celebrada a Ulldemolins el segon cap de setmana de març on el plat d'honor és la truita d'ous en salsa. I a finals de setembre té lloc a Poboleda la Festa de la Verema a l'Antiga, on la gent participa en la verema i es fa un gran esmorzar popular.

 

Truita amb suc | Cedida

Truita amb suc | Cedida

 

 

Aprenem a fer un dels plats típics de la zona, la Truita amb suc:

 

INGREDIENTS (per a 4 persones):

  • 4 ous de pagès
  • 200 g de fesols del ganxet bullits
  • 300 g d'espinacs tendres
  • 2 cebes tendres
  • 1 fulla de llorer
  • Brou de bullir els fesols
  • Romesco
  • Sal, pebre negre i oli d'oliva verge extra

ELABORACIÓ:

  • Sofregiu les cebes ben picades amb el llorer, l'oli i sal. Quan estigui ben rossa, afegiu els espinacs sense tija. Saltegeu.
  • Afegiu una mica de romesco i els fesols cuits, i rectifiqueu de sal i pebre.
  • Feu les truites batent els ous en un bol amb sal i pebre, i afegiu el sofregit ja fred.
  • Poseu la barreja en motlles de silicona i coeu al forn a 180° durant 15 minuts.

Per preparar la salsa:

  • Tritureu dues cullerades de fesols cuits.
  • Escalfeu el brou de bullir els fesols amb una cullerada de romesco i els fesols triturats. Deixeu coure un parell de minuts perquè espesseixi.
  • Poseu les truites a dins, i deixeu coure 20 minuts més amb la cassola tapada.
  • Serviu la truita en plats fondos amb salsa per sobre.
 
Destaquem