És temps de calçots a Catalunya, però també és temps de garoines (no en va, s'està celebrant la Garoinada de Palafrugell). També coneguts com a eriçons de mar o garotes, se'n poden trobar durant tot l'any a les costes catalanes, però és ara, durant els mesos d'hivern, quan viuen el seu millor moment. I és que de les garoines, el que es menja són les seves gònades, i ara és la seva temporada de reproducció.
És un aliment amb un baix contingut calòric, ja que el seu principal component és l'aigua, i pràcticament no té greixos ni hidrats de carboni. Però és molt rica en proteïna d'alt valor biològic que es paeix molt bé a l'intestí. A més, conté Vitamina A, Vitamina B12, ferro, fòsfor, sodi i zinc.
Si voleu gaudir-les a casa, avui us proposem fer una recepta boníssima: garoines gratinades.
INGREDIENTS:
- 16 garoines
- 1 all porro
- 2 pastanagues
- 1 branqueta d'api
- 1 cullaradeta de farina
- 1/2 gotet de whisky
- Llet
- Oli d'oliva
- Mantega
- Sal i pebre
ELABORACIÓ:
- Comencem per netejar bé les garoines traient tot el corall del seu interior i netejant les closques.
- Netegem la pastanaga, el porro i l'api, i les tallem ben petites.
- En una paella, posem una mica d'oli i mantega, i sofregim totes les verdures.
- Quan estiguin al punt, afegim el whisky i ho salpebrem.
- Tot seguit, incorporem el corall que havíem reservat i ho remenem tot junt.
- Afegim la farina, i ho deixem coure fins que lligui tota la barreja.
- Quan estigui tot cuit, ho triturem.
- Anem omplint les closques que tenim ja netes i les posem en una safata de forn.
- Les gratinem uns minuts...
I ja estan a punt per gaudir-les!