És el mes de març: què mengem?

El tercer mes de l'any és moment de canvis a la cuina a Catalunya

El mes de març és un mes força peculiar si parlem de gastronomia a Catalunya. I és que és el mes en el qual canviem d'estació, i això es nota a la cuina. Els productes típicament d'hivern arriben a la recta final, i comencen a arribar els de primavera. I és que encara necessitem escalfar el cos, ja que les temperatures continuen sent baixes, però comencen a arribar estones de bonança que requereixen aliments més frescos.

Recordem que aprofitar els productes que ens brinda cada temporada és molt beneficiós per a l'organisme, i també per al medi ambient. I és que els aliments de temporada són aquells que es conreen en una època i ubicació adequada, i això els proporciona tot el que és necessari per poder completar el seu cicle. És per això que són més gustosos, tenen millor textura, compten amb més nutrients i, a més, són més econòmics.

Si ens centrem en el mes de març, la naturalesa ens continua oferint crucíferes i aliments que ens cuiden el fetge, com ara espàrrecs i vegetals de fulla verda, però també vegetals de la família de les baines, com els tirabecs i les faves tendres.

Però anem per part. Seguint amb les verdures d'aquest moment de l'any, a l'hora d'omplir la cistella, és el moment d'optar per faves tendres, pèsols, tirabecs, bledes, espinacs, espàrrecs, carxofes, api, coliflor, bròquil, col, i rave. No ens oblidem de les endívies, l'escarola, el creixen, o l'enciam, per preparar amanides, i també alls, cebes, cebes tendres, fonoll, porros i pastanagues, així com patates i remolatxa.

I pel que fa a fruites, la llimona, la llima i el kiwi viuen el seu moment d'esplendor.

Parlant de peixos, juntament amb el rèmol, el gall o l'halibut, que són els més freqüents als mercats durant el març, hi trobem el llenguado, un aliment poc calòric i poc proteic, però amb proteïnes d'un alt valor biològic. I també és el moment del bacallà, un aliment icònic de la Quaresma, amb un contingut en greix molt baix i una font de proteïnes molt saludable.

I amb tots aquests aliments, són múltiples les receptes que podem elaborar. Des de boníssimes amanides amb bacallà esqueixat, fins a un estofat amb faves tendres per a quan fa més fred. Ja heu preparat la llista per anar al mercat?

 
Destaquem