És hora de fer la Mona per celebrar Pasqua!

Són les postres típiques d'aquesta celebració que posa punt final a la Setmana Santa

En la recta final de la Setmana Santa, Catalunya ja fa olor de Mona de Pasqua, les postres típiques de la jornada que li dona nom. I és que el diumenge, 17 d'abril, és Diumenge de Pasqua, i la celebració a casa nostra continua l'endemà, Dilluns de Pasqua, moment en el qual, i segons mana la tradició, els padrins i padrines regalen la mona als seus fillols i filloles.

Però no són els únics que gaudeixen d'aquest dolç tan típic a casa nostra. Durant la celebració de la pasqua no pot faltar la mona com a postres a les taules d'arreu del país. Unes postres, la Mona de Pasqua, que simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, s'han acabat.

N'hi ha per a tots els gustos. Des d'elaboradíssimes figures de xocolata, fins a mones tradicionals ben diverses, pastissos de tots els sabors, i propostes originals per als menys convencionals. Però la mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell, només amb ous i, si convé, pintades.

Una mona que es pot adquirir als forns i pastisseries d'arreu del territori, tanmateix, si ens atrevim, també podem fer-la a casa. Compartim la recepta:

 

INGREDIENTS

Per a la massa mare:

  • 175 grams de farina de força
  • 90 grams d'aigua
  • 10 grams de llevat fresc de flequer

Per a la mona:

  • 250 grams de farina de força
  • 2 ous
  • 65 grams de sucre
  • 30-40 mil·lilitres d'aigua mineral
  • Ratlladura de llimona
  • 25 grams d'oli
  • Massa mare
  • Cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
  • 2 ous durs
  • Un ou batut
  • Fideus de colors

ELABORACIÓ:

Per preparar la massa mare:

  • Dissolem el llevat amb l'aigua tèbia, i afegim la farina. Ho pastem fins a tenir una massa homogènia.
  • Fem una bola i la posem en un bol enfarinat, tapat amb un drap de cuina.
  • Ho deixem llevar durant dues hores.

Per preparar la mona:

  • Barregem la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare en un bol gran.
  • Ho amassem tot junt a poc a poc i anem afegint, també a poc a poc, l'aigua necessària perquè quedi una massa ben lligada.
  • Quan la massa no s'enganxi a les mans, afegim l'oli i ho pastem uns deu minuts fins que la massa l'absorbeixi.
  • Ara, ho col·loquem en un bol enfarinat i ho deixem llevar durant 3 hores tapat amb un drap de cuina.
  • Després d'aquest temps, estirem la massa al damunt d'una superfície enfarinada fent un rectangle més ample en un dels dues extremes.
  • Posem el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i enrotllem cap a l'extrem més ample.
  • Unim els dos extrems perquè tingui forma de corona.
  • Posem un o dos ous a l'extrem de la mona, amb dues tires de pasta a sobre amb forma de creu.
  • Ho pintem amb ou batut i ho deixem reposar 30 minuts.
  • Tornem a pintar amb ou batut i enfornem la mona a 180 graus, dins el forn prèviament escalfat, entre 20 i 30 minuts.
  • Un cop cuita, posem fideus de xocolata, o sucre, per sobre.

I ja la tenim a punt per gaudir-la! Bona Pasqua!

Més informació
 
Destaquem