Menjar a Olot és gaudir d'un ric patrimoni gastronòmic que s'engloba dins el que es coneix com a Cuina Volcànica, que aplega els millors i més significatius productes de la zona. Una cuina que recull els productes propis de la privilegiada comarca de la Garrotxa, terra de volcans: fesols, patates mores, fajol, blat de moro blanc, tòfones, farro, piumoc, serrat d'ovella i bona carn, entre molts altres, que imprimeixen a la cuina de la zona qualitat i personalitat.
Entre els productes típics de la zona, n'hi ha uns quants que destaquen especialment. És el cas del fajol, també conegut com a gra de fajol, blat negre, cairat o blat cairut. També és el cas dels fesols de Santa Pau, conreades en els sòls volcànics propers a aquesta localitat, i que són molt apreciades per la finor del seu sabor i pel poc temps de cocció que necessiten.
Cal destacar, també, els excel·lents embotits casolans, tortells adobats i coques de llardons, les farinetes de fajol i la ratafia.
D'entre les receptes típiques de la zona, destaquen les Patates d'Olot. Una recepta tradicional de la comarca, elaborada amb patata d'Olot.

Patates d'Olot.
INGREDIENTS:
- 1 kg de patates
- 300 grams de carn picada
- 3 tomàquets
- 2 cebes
- Molla de pa remullada amb llet
- 1 copa de vi ranci
- Sal, pebre, nou moscada i oli
PREPARACIÓ:
- Sofregiu la ceba i els tomàquets.
- Afegiu la carn picada, la molla de pa remullada amb llet, sal, pebre i nou moscada.
- Feu la reducció del vi ranci.
- Talleu les patates a rodanxes i fregiu-les (podeu bullir-les abans).
- Agafeu les rodanxes de dos en dos i poseu la pasta elaborada amb el sofregit al mig.
- Arrebosseu-les amb farina i ou, i fregiu-les.
- Les podeu servir acompanyades d'amanida, o fesols de Santa Pau.
Llest per menjar!