El Gall de Sant Pere és un peix molt comú a les costes catalanes, i molt preuat per la seva carn, fina, delicada, aromàtica i melosa. A més, s'acostuma a menjar a l'estiu.
El motiu pel qual se l'anomena popularment "de Sant Pere", té dues llegendes que ho expliquen. La primera diu que Sant Pere el va agafar amb els dits gros i índex per treure-li unes monedes d'or que el peix tenia a la boca i que li van servir per pagar algun tipus de contribució religiosa.
La segona llegenda diu que Sant Pere era un golafre i que baixava del cel per agafar, amb els dits, el millor peix del mar.
Avui, preparem una recepta molt senzilla amb aquest peix tan preuat: Gall de Sant Pere al forn.
INGREDIENTS:
- 1 Gall de Sant Pere d'1 kg per cada dues persones
- Patates
- Cebes
- Tomàquets madurs
- Oli d'oliva
- Sal i pebre
ELABORACIÓ:
- Pelem les patates i les tallem a rodanxes fines.
- Netegem i tallem les cebes també a rodanxes fines.
- Netegem també els tomàquets i els tallem a rodanxes fines.
- En una safa de forn prou gran perquè ens càpiga el gall, fem un llit amb les rodanxes de patata.
- A sobre, fem una altra capa amb les rodanxes de ceba.
- Afegim un got d'oli d'oliva, i un got d'aigua, i salpebrem al gust.
- Posem la safata al forn a 180 graus, i ho deixem coure fins que les puguem punxar fàcilment.
- Quan les patates estiguin fetes, afegim el gall i les rodanxes de tomàquet.
- Ho tornem a posar al forn uns deu minuts perquè el peix quedi prou cuit.
I llest per menjar!