Un dels grans atractius que disposa Barcelona és, sense cap mena de dubte, la gran varietat de restaurants de totes les tipologies que hi pots trobar als seus carrers. Amb tot, però, no hi ha un plat típic que defineixi la ciutat, sinó que més aviat ofereix una gran varietat de plats típics catalans, i també castellans, que fan les delícies tant dels seus habitants com dels visitants.
Plats com la truita de patata o el gaspatxo, de suposada procedència castellana, es poden trobar a les llars barcelonines, així com a les cartes dels restaurants. No hi falta el pa amb tomàquet amb embotits, la lasanya, els canelons de carn o d'espinacs i diverses formes de la pasta, que també són plats habituals a taula.
I és que les diferents influències que ha rebut la ciutat, així com el contacte amb la zona metropolitana, han definit el caràcter de la cuina local. D'aquesta manera, tant a la ciutat comtal, com a la zona metropolitana en general, es pot gaudir d'una gastronomia urbana i postmoderna que ofereix gairebé tota la cuina catalana més tradicional i a banda gran part de les cuines del món.
A més, més enllà dels àpats, hi ha un seguit de tradicions i costums que marquen el caràcter gastronòmic de la ciutat. Un bon exemple és el costum de fer "el vermut" abans de dinar, amb un pica-pica variat per obrir la gana abans de l'àpat. També són remarcables les tradicions en moments concrets de l'any. Un exemple és la quantitat de parades de castanyes que es poden trobar pels volts de Tot Sants, o els tortells per celebrar les grans festes, com Sant Antoni o els Reis.