Aprèn a fer xató, el plat típic de Vilanova i la Geltrú

L'escarola és típica de l'hivern i és recomenable usar la varietat cabell d'àngel

Si parlem de la gastronomia a Vilanova i la Geltrú no es pot no parlar del tradicional xató. El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, sal, oli i all, i la nyora. Una salsa que s'acompanya d'amanida d'escarola amb anxoves, tonyina i bacallà.

Amb l'objectiu de poder preparar aquest deliciós àpat, us volem apropar la recepta segons l'estudiós i duvulgador de la cuina catalana Josep Lladonosa.

 

INGREDIENTS (4 PERSONES)

• 1 o 2 escaroles ben blanques

• 200 g de morro de bacallà esqueixat (durant 1 hora, aprox.)

• 110 g de tonyina salada (feta a bocins i en remull 30 minuts)

• 6 anxoves

• 3 tomàquets

• 120 g d'olives arbequines

 

PER A LA SALSA

• 4 nyores (en remull unes 2 hores)

• 2 grans d'all

• 20 g d'ametlles

• 10 g d'avellanes

• 200 ml d'oli d'oliva

• 100 ml de vinagre

• sal

 

PREPARACIÓ:

Amb l'escarola i els tomàquets nets, talleu-los al vostre gust i prepareu-los en una safata. Escampeu-hi per sobre el bacallà, la tonyina, els filets d'anxova i les olives.

Per fer la salsa, obriu les nyores i rasqueu-ne la polpa. Piqueu els alls, les ametlles i les avellanes i afegiu-hi la polpa de les nyores. Un cop ho tingueu tot al morter, feu voltar la mà de morter i hi aboqueu l'oli, el vinagre i la sal.

Escampeu aquesta salsa per sobre l'amanida i ja podeu servir-ho. Que vagi de gust!

 
Destaquem