Viu la tradició amb la Festa de les Falles de Taüll

Viu una nit de foc, màgia i passió a la Vall de Boí

Al món rural les festes populars estan íntimament lligada als cicles agraris i solars. Arrencar el foc, símbol del sol, de la muntanya i baixar-lo cap al poble serveix per purificar els camps i els boscos, purificar la població i preservar-la dels mals esperits.

 

Entre els mesos de juny i agost, se succeeixen les baixades de falles, celebrant-se la festa del foc als Pirineus. D'aquesta manera la festa de les falles se celebra en seixanta-tres pobles dels Pirineus i Pre-Pirineus (34 de França, 17 de Catalunya, 9 d'Aragó i 3 d'Andorra). Una festa que ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

 

Les Falles són troncs resinosos que es preparen uns dies abans per tal que estiguin a punt el dia de la baixada. La baixada s'inicia des d'un lloc elevat de la muntanya, al "faro", on, en fer-se fosc i guiats pel fadrí major o cap de colla, comença la filera de foc muntanya avall caminant el primer tram pendent i seguidament es comença a córrer fins a arribar al poble. A la plaça del poble la comitiva és rebuda amb la música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i comença la festa.

Aquest divendres, 19 de juliol, és el torn de la Festa de les Falles de Taüll. A les 23 hores es farà la Baixada de Falles, i a mitjanit començarà el Ball de Festa Major. La proposta és gratuïta.

 
Destaquem