"Visca la República" arriba a 25 museus locals

L'exposició es pot veure en diferents sales amb motiu del 90 aniversari de la proclamació de la Segona República

Amb motiu del 90 aniversari de la proclamació de la Segona República, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona presenta "Visca la República!", una exposició compartida per 25 museus de la província de Barcelona.

Com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, la mostra "Visca la República!", organitzada per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d'un llegat històric que ens és comú.

La iniciativa s'emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i proposa l'exposició dispersa en 25 museus de la província de Barcelona, d'una selecció d'objectes provinents de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis del període que s'inicia el 14 d'abril de 1931 amb la proclamació de la Segona República.

A través de diversos objectes i documentació, la mostra recull l'ambient de l'època en què l'entusiasme i la il·lusió de les classes populars, partits republicans i d'esquerres, del moviment obrer i de les forces sindicals contrasta amb la por i la recança d'una part de les classes dirigents i benestants fins al moment alienades amb el poder polític.

Amb instal·lacions singulars en cada museu, l'exposició se centra en els exemples de la nova governança que vol portar a la pràctica la utopia de la igualtat d'oportunitats de tradició republicana (llibertat, igualtat i fraternitat), fonamentada en l'ensenyament i l'extensió de la instrucció popular, laica i lliurepensadora.

El recorregut és transversal en l'espai i el temps i des d'aquest mes d'abril es podrà veure simultàniament en diferents municipis en el període d'un any fins a l'abril de 2022. La mostra també estarà disponible totalment a través del web de l'exposició, on s'ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l'abast el conjunt de les activitats programades.

Com s'estructura l'exposició

Coincidint amb l'aniversari exacte de la proclamació de la Segona República, la mostra es desplega aquest mes d'abril en nou museus de la Xarxa de Museus Locals, per després abastar, a partir de maig, fins al total de vint-i-cinc municipis.

En tots ells la voluntat és la de testimoniar els canvis polítics, culturals i socials del nou règim. El nou ambient cultural i associatiu es reflecteix al Museu Municipal de Nàutica de Masnou que documenta la creació de la Biblioteca Enciclopèdica Popular inaugurada pocs dies després de la proclamació de la República, per un grup entusiasta de joves del municipi. El Museu Municipal de Montcada i Reixac recull l'explosió de l'associacionisme, amb la irrupció de les associacions censurades durant la dictadura anterior i l'organització de balls, representacions teatrals i conferències.

La nova política es fa evident a l'Arxiu Municipal i Històric de Vilassar que exposa diversa documentació sobre els primers acords que va prendre el Comitè Revolucionari Republicà en ocupar el govern municipal; i també el Museu de l'Hospitalet que documenta els primers passos de la República al municipi amb les esperances i il·lusions per l'inici d'una època de canvis. Nous aires també per a les dones, tal com recullen els cartells exposats pel Museu del Ter dedicats a l'assegurança obligatòria de maternitat instaurada pel nou règim.

Els símbols prenen un protagonisme especial, tal com documenten el Museu d'Història de Sabadell, amb de la creació del nou escut de la ciutat; el Museu de Moià, que descriu com a la façana del Cafè del Círcol Recreatiu es van posar la bandera catalana (prohibida durant la dictadura de Primo de Rivera) i la nova bandera republicana; i el Museu d'Art de Cerdanyola, amb el relat de l'origen i dissort del monument que va dedicar a Francesc Layret el primer consistori de Cerdanyola a la República, fins a la seva destrucció amb l'entrada del règim franquista.

Episodis com aquests són descrits en cròniques de l'època com la que presenten els Museus de Martorell a l'edifici de la Farmàcia Bujons, amb un retall de diari localitzat a la primera de les llibretes que es conserven del periodista martorellenc Josep Canals.

Es pot consultar el calendari dels museus participants en el següent enllaç.

 
Destaquem