Valls es vesteix de gala per les Festes Decennals del municipi

Les populars 'Festes de la llum' se celebren del 28 de gener al 6 de febrer

El municipi de Valls, capital de l'Alt Camp, es vesteix de gala els pròxims dies per celebrar unes festes úniques que han marcat la història del municipi. I és que cada deu anys, al voltant del dia 2 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de la Candela, s'hi celebren les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, també conegudes com Les Festes de la Llum.

Aquestes festes se celebren a la ciutat de Valls ininterrompudament cada deu anys, tots els anys acabats en 1. Enguany, però, són les 2021+1, cosa que les converteix les terceres Decennals del segle XXI, en les més especials, ja que l'any passat, quan s'havien de celebrar, van haver de posposar-se a causa de la pandèmia. D'aquesta manera, del 28 de gener al 6 de febrer de 2022, Valls viurà unes Festes de la Llum més especials que mai, amb més de 525 actes per tota la ciutat.

Unes festes que se celebren des del 1971 i que l'any 1991 van ser declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, que, el desembre de 2010, les reclassificà com a festa patrimonial d'interès nacional. Una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya, i que compta amb un extraordinari programa d'espectacles de les més diverses disciplines i activitats de participació ciutadana.

Consulteu tot el programa d'activitats.

Festes de la Llum

Festes de la Llum

Origen de les Festes Decennals de la Candela de Valls

Les Decennals de Valls tenen el seu origen en la devoció a la Mare de Déu de la Candela, tal com s'explica a la pàgina web de les festes. La seva imatge data del segle XIV i presideix la capella que duu el seu nom a l'església arxiprestal de Sant Joan.

Se citen diverses intercessions de la Candela per foragitar pestes o plagues, com les dels anys 1580, 1589, 1651 o la plaga de llagostes del 1687-1688. Així, el 23 de maig de 1688 es va treure la imatge en processó pels carrers de Valls per donar-li gràcies per la finalització de la plaga. El 1732 fou implorada per al guariment del còlera. El 1783 es va construir el cambril que acull la imatge de la Mare de Déu de la Candela en aquesta església arxiprestal.

Aquesta devoció d'arrel cristiana s'incrementà amb la fundació de les Festes Decennals, deguda al llegat del beneficiari de la comunitat de preveres de la parròquia de Sant Joan, Josep Perellada Salabert, que es va fer efectiu a la seva mort l'any 1788. El seu marmessor Pau Baldrich i Martí va ser qui va materialitzar la seva darrera voluntat.

Així, el dia 28 de gener de 1791, pocs dies abans de la diada de la Mare de Déu, a casa del notari vallenc Ignasi Casas, es varen reunir una representació de la comunitat de preveres presidida pel Dr. Jaume Cessat, el Dr. Pau Baldrich i els regidors de l'Ajuntament de Valls. Se signà el document que estipulava que cada deu anys es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La imatge hauria de ser portada per quatre preveres de la ciutat, hi haurien d'assistir tots els sacerdots de la localitat i l'Ajuntament procuraria que hi participessin totes les confraries vallenques.

Des d'aleshores, de deu en deu, la ciutat de Valls ha refermat el seu vot comunitari. En aquest sentit, les Festes Decennals són una festa votada.

 
Destaquem