Tortosa viatja al passat recreant el setge que la ciutat va patir l'any 1708

Diferents recreacions històriques reviuran la Guerra de Successió a la capital del Baix Ebre

La capital del Baix Ebre, Tortosa, fa un viatge en el temps el primer cap de setmana d'octubre per recrear, durant tres dies, el setge de la ciutat del 1708, durant la Guerra de Successió. Així, del 30 de setembre, al 2 d'octubre, la ciutat viatjarà en el temps amb un programa d'activitats en el qual destaquen diverses escenificacions dels combats que van enfrontar les tropes austriacistes i les tropes borbòniques, i que van culminar amb la capitulació de la ciutat.

Enguany, les activitats comptaran amb més de 130 recreadors de diverses agrupacions, i, per primera vegada, les batalles dels Miquelets comptaran amb la participació d'una quarantena de membres de dues companyies arribades des d'Itàlia: l'associació Amics del Museu Pietro Micca i la Coordinadora de Recreacions Històriques 1600-1700.

Les recreacions viuran diversos moments destacats: el primer, dissabte 1, a les 11 h, les tropes passaran revista a la plaça de l'Ajuntament i s'hi llegirà el ban de guerra. Poc després, a les 12.30 h, tindrà lloc una batalla fluvial que evocarà el primer embat de les tropes borbòniques en la seua arribada a la ciutat. Enguany, la representació pel riu Ebre es trasllada a la platja fluvial de Ferreries, entre el pont de l'Estat i la rambla Catalunya, per poder incorporar també altres elements de l'escenificació.

Ja a la tarda del dissabte, a les 18.30 h, tindrà lloc el primer atac a les fortificacions. Tindrà lloc al primer fossat de les Avançades de Sant Joan, amb unitats de cavalleria, infanteria i elements de pirotècnia. L'endemà diumenge, a partir de les 12.00 h, tindrà lloc el segon assalt a la ciutat, que suposarà la caiguda de Tortosa. Primer, amb el combat d'aproximació, que tindrà lloc al segon fossat de les Avançades, i a continuació, amb el combat a ultrança, al primer fossat.

Els actes, però, començaran divendres 30, a les 19.30 h, amb una conferència sobre aspectes al voltant de la recreació, a l'església de Sant Domènec. A més, el programa també compta amb la col·laboració de l'entitat Amics dels Castells, que dissabte a les 16.30 h farà una visita guiada al fortí d'Orleans.

Entre dissabte i diumenge, també hi haurà instal·lats els campaments dels exèrcits participants, al recinte de les Avançades de Sant Joan.

L'accés a totes les representacions és lliure i no és necessari reservar entrada.

Consulteu tota la programació.

Més informació
 
Destaquem