Tàrraco i Vall de Boí: 20 anys a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Conjunt Arqueològic de Tàrraco i les esglésies romàniques de la Vall de Boí estan de celebració

Aquesta setmana es compleixen dues dècades de la inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO del Conjunt Arqueològic de Tàrraco i les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Dos conjunts patrimonials imprescindibles per conèixer la història i la cultura catalana. Avui repassem que és el que ofereixen ambdós elements.

L'Arc de Verà

L'Arc de Verà

Conjunt Arqueològic de Tàrraco

El conjunt arqueològic de Tàrraco inclou 14 monuments datats del segle III aC fins al VI dC. Aquests són les muralles romanes, el recinte de culte imperial, el Fòrum Provincial, el Circ, el Fòrum de la colònia, el Teatre romà, l'Amfiteatre, la Necròpolis Paleocristiana, l'Aqüeducte de les Ferreres, la Torre dels Escipions, la Pedrera del Mèdol, el Conjunt monumental de Centcelles, la Vil·la romana dels Munts i l'Arc de Berà.

Podeu descobrir cadascun d'aquests elements a la pàgina web de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La inscripció de Tàrraco va ser fruit del treball conjunt, iniciat l'any 1995, entre l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, impulsors de la candidatura, iniciativa a què es van sumar els Ajuntaments d'Altafulla, Constantí i Roda de Berà, i també la comunitat local. El desenvolupament urbanístic de la ciutat, que servia de model per a capitals provincials en qualsevol altre lloc al món romà, així com la densitat i la qualitat de les restes, que proporcionen un testimoni únic d'una etapa significativa en la Mediterrània antiga, converteixen el Conjunt Arqueològic de Tàrraco en un bé universal i incomparable.

El romànic és molt present a la Vall de Boí

El romànic és molt present a la Vall de Boí

 

Les esglésies de la Vall de Boí

A la Vall de Boí, al Pirineu, trobem un conjunt d'esglésies i ermites excepcionals que s'erigeix com el bressol i la màxima expressió de l'art romànic català. 

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro.

Podeu descobrir cadascuna d'aquestes construccions a la pàgina web de la Vall de Boí.

El Romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d'un nombre tan elevat d'esglésies d'un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb poques modificacions que hagin alterat significativament la seva concepció inicial.

 
Destaquem