Productes de temporada

Què són, per què són importants i quins podem trobar durant el desembre a Catalunya

Com a hores d’ara ja deus saber, els productes de temporada són aquells que es recullen i es consumeixen en el moment òptim de maduració, quan tenen el seu màxim sabor, aroma, textura i valor nutricional. Consumir productes de temporada té molts avantatges, tant per a la nostra salut com per al medi ambient i l’economia local. Si vols saber quins són aquests avantatges i quins productes podem trobar aquest mes a Catalunya, no deixis de llegir!

Beneficis de consumir productes de temporada

Els beneficis de consumir productes de temporada són molts, però aquí et deixem els més rellevants:

  • Són més saludables: els productes de temporada conserven millor les seves propietats nutritives, vitamíniques i antioxidants, ja que no han estat sotmesos a processos de conservació artificial o transport llarg. A més, s’adapten millor a les necessitats del nostre organisme en cada època de l’any. Per exemple, a l’hivern ens convé menjar més fruites i hortalisses riques en vitamina C, com les taronges o els kiwis, per reforçar el nostre sistema immunitari.
  • Són més saborosos: els productes de temporada tenen el seu punt just de maduració, el que els fa més gustosos i aromàtics. Això ens permet gaudir més del seu sabor natural i reduir l’ús de sal, sucre o altres condiments que poden ser perjudicials per a la nostra salut.
  • Són més econòmics: els productes de temporada tenen un preu més baix, ja que hi ha més oferta i menys demanda. A més, com no requereixen grans costos de transport, emmagatzematge o tractaments químics, el seu preu final és més ajustat. Consumir productes de temporada ens ajuda a estalviar diners i a fer una compra més responsable i sostenible.
  • Són més ecològics: els productes de temporada respecten el cicle natural de la terra i contribueixen a la seva conservació. A més, pel fet de no necessitar grans desplaçaments, reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la contaminació atmosfèrica. A més, en comprar productes de temporada, fomentem el consum de proximitat i el suport als productors locals, el que afavoreix el desenvolupament rural i la diversitat agrària.

Productes de temporada que podem trobar el desembre a Catalunya

El desembre és un mes de transició entre la tardor i l’hivern, per la qual cosa podem trobar una gran varietat de productes de temporada a Catalunya. Aquí et deixem un llistat:

  • Fruites: al desembre podem gaudir de fruites com les mandarines, les pomes, les peres, els kiwis, els plàtans, les magranes, els caquis o els dàtils. També de fruits secs, com les nous, les ametlles o les avellanes.
  • Hortalisses: al desembre podem trobar hortalisses com les cols, els bròquils, les coliflors, les xirivies, els naps, les pastanagues, els porros, els espinacs, les bledes, els enciams, els cogombres, els tomàquets o els pebrots.
  • Verdures i llegums: al desembre podem consumir verdures i llegums com les carxofes, els espàrrecs, els fesols, els pèsols, les mongetes o les llenties.
  • Bolets: al desembre encara podem recollir alguns bolets, com els rovellons, els ceps, els camagrocs, els fredolics o els moixernons.
  • Carns: al desembre podem trobar carns com les del xai, el porc, la vedella, el pollastre, el gall dindi, el conill o el cabrit.
  • Peixos i marisc: al desembre podem consumir peixos com el lluç, el rap, el bacallà, el salmó, el llenguado, el besuc, el musclo, la cloïssa o la navalla.

Gaudeix dels productes de temporada!

Com veieu, el desembre és un mes ideal per a consumir productes de temporada a Catalunya, ja que ens ofereixen una gran varietat, qualitat i sabor. A més, consumint productes de temporada, cuidem la nostra salut, la nostra butxaca i el nostre planeta. Des de Catalunya m’agrada us animem a descobrir els productes de temporada de la vostra zona i a gaudir dels seus beneficis. Bon profit!

 
Destaquem