L'ofici de raier, declarat patrimoni cultural immaterial

El transport tradicional de fusta per cursos fluvials aprofitava el corrent de l'aigua i responia a motius econòmics

La UNESCO ha declarat l'ofici de raier Patrimoni Cultural Immaterial en la 17a reunió del Comitè Intergovernamental per la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que s'ha celebrat a Rabat (Marroc) del 28 de novembre al 3 de desembre. També ha estat declarat Patrimoni Cultural immaterial els tocs manuals de campana.

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural promou la protecció d'elements com les tradicions i expressions orals, les arts de l'espectacle, les pràctiques socials, rituals i celebracions festives, els coneixements i les pràctiques relacionats amb la natura i l'univers i les tècniques artesanals tradicionals. Es considera que aquests elements constitueixen un patrimoni viu que, transmès de generació en generació, aporten a les comunitats i als grups que els practiquen un sentiment d'identitat i continuïtat considerat essencial per al respecte de la diversitat cultural i de la creativitat humana.

Aquestes declaracions com a Patrimoni Cultural Immaterial (UNESCO) s'afegeixen a les d'altres elements patrimonials catalans: l'art de la pedra seca, les festes del foc als Pirineus, la metodologia per a l'inventari del patrimoni cultural immaterial a les reserves de la biosfera: l'experiència del Montseny, els castells i la Patum.

Polònia ha liderat els treballs de confecció del dossier de la candidatura de l'ofici dels raiers amb els ministeris de cultura d'Àustria, Alemanya, Letònia, Txèquia i l'Estat espanyol que, al mateix temps, s'ha coordinat amb les comunitats autònomes implicades (Catalunya, Navarra, Aragó, País Valencià i Castella-La Manxa).

Des de Catalunya, el Departament de Cultura -a través del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural- ha dut a terme la tasca de coordinació amb les entitats representatives d'aquest sector, l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa i l'Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre.

FONT: govern.cat

Més informació
 
Destaquem