Per què mengem els 12 grans de raïm per Cap d'Any?

Els 12 grans de raïm coincideixen amb les últimes 12 campanades de l'any

Ara que ja ha passat Nadal, és hora de començar a preparar la celebració de Cap d'Any. Un moment de l'any carregat de tradicions i rituals per canviar d'any de la millor manera possible.

Una de les grans tradicions del Cap d'Any és menjar-se 12 grans de raïm coincidint amb les 12 últimes campanades de l'any. Un ritual que portarà bona sort i abundància per a l'any que comença.

Però, d'on prové aquesta tradició? Hi ha moltes teories al respecte, però la més acceptada es remunta a l'any 1909 quan els agricultors de Múrcia i Alacant van produir un excés de raïm. Per donar-hi sortida, van estendre el costum de menjar dotze grans de raïm al ritme de les campanades. Un costum que va arrelar, per tenir sort l'any vinent.

També hi ha tradicions més antigues al respecte. Una d'elles, data del 1882, quan la burgesia catalana tenia per costum beure cava i menjar raïm aquesta nit de l'any després d'un àpat copiós. Una tradició que es remuntaria a l'antiga Roma, on es creia que el raïm ajudava a pair millor i fer més portadors els efectes dels empatxos.

Més informació
 
Destaquem