És la mare de Déu del Carme, patrona de la mar i dels pescadors

Se celebra el 16 de juliol, i és Festa Major a molts municipis de la costa de Catalunya

El 16 de juliol és la Mare de Déu del Carme, patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. És per això que molts municipis costers celebren aquests dies, si la situació ho permet, la seva festa grossa. Entre aquestes festivitats, destaquen les processons marineres, amb embarcacions de tota mena que s'arrenglen darrere la barca principal per portar la imatge de la Mare de Déu del Carme mar endins. És en aquest punt on es poden sentir les sirenes de les embarcacions sonar en homenatge a la verge.

També és habitual que es faci una ofrena floral llençant rams de flors a l'aigua, en memòria i homenatge de tots aquells que varen trobar la mort a la mar. I és que, a casa nostra, ella és la patrona de la mar, dels pescadors i, també, de l'Armada Espanyola.

 

Orígens de la celebració

L'origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba, com en molts casos, en una llegenda. Aquesta explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'una tempesta terrible. Un dels mariners d'aquest vaixell, enmig de la desesperació, va sortir a resar arrencant-se l'escapulari de l'ordre Carmelita que portava, i llençant-lo al mar. Conta la llegenda que la tempesta es va aturar de cop. La difusió d'aquesta llegenda va consolidar la Mare de Déu del Carme com a patrona entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l'almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la 'Stella Maris'. De mica en mica la devoció s'estengué entre els mariners i lentament va anar substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

 

Celebracions arreu

Com dèiem, molts municipis mariners celebren aquesta festivitat. A Barcelona la festa se celebra a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat, amb una festa organitzada per la confraria de pescadors del barri, que cada any el dissabte següent al 16 de juliol treu la imatge de la Mare de Déu del Carme en processó.

D'altra banda, cada diumenge més proper al 16 de juliol a Palamós celebren la Festa de la Mare de Déu del Carme, que compta amb una cercavila que acompanya la imatge de la verge des de l'església fins al port, on s'inicia una multitudinària Processó Marítima.

La celebració també arriba a municipis com Tarragona, Cambrils o Sant Carles de la Ràpita, entre molts altres.

 
Destaquem