El llegat del pastor més mediàtic de Catalunya, Jordi Muxach

El conegut pastor del 'Coloma, jau!' moria el dimecres, 23 d'octubre

Catalunya s'acomiadava aquest passat dimarts, 22 d'octubre, del pastor més mediàtic i conegut dels darrers anys, Jordi Muxach i Pagès. Muxach tenia 61 anys, vivia ara a l'Estartit, i va esdevenir mediàtic per la seva participació en concursos de gossos d'atura, i per la seva famosa gossa Coloma.

De fet, ell mateix va ser qui va organitzar la primera edició del Concurs de Gossos d'Atura de Torrella de Montgrí l'any 1992, municipi en el qual va néixer. Un concurs que, avui dia, segueix celebrant-se.

Muxach era un apassionat de la terra, dels gossos d'atura i de la seva professió, la de pastor. Una passió que va heretar del seu pare. Pel que fa als concursos, la seva primera participació va ser amb tan sols 15 anys a Castelló d'Empúries amb el seu gos d'atura català "Pinxo", i amb 18 va guanyar per primer cop el campionat de Catalunya amb en Pinxo, dels quals n'acabaria guanyant 17, entre molts altres concursos arreu del territori. En total, ha assolit més de 92 primers premis, 32 dels quals han estat aconseguits per la famosíssima i mediàtica gossa Coloma, la resta els ha guanyat amb 16 gossos diferents.

Muxach també va esdevenir mediàtic, entre altres, i juntament amb la Coloma, protagonitzant la pel·lícula de TV3 "Vida de gossos", a més de per la seva participació i intervenció en el programa "Nadal a tres bandes", a més d'altres com "Gol a gol" o "Divendres".

 

Jordi Muxach a Nadal a Tres bandes

Jordi Muxach a Nadal a Tres bandes

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va fer pública una nota de condol per la mort del pastor, qui va rebre la Medalla del Montgrí, el màxim distintiu cívic que concedeix el consistori del municipi, l'any 1998.

L'Ajuntament destacava en aquesta nota que "la seva activitat privada i pública ha mantingut l'esperit i els valors que el van fer mereixedor d'aquest reconeixement", destacant que Muxach "era conegut arreu per la seva activitat en el món dels concursos de gossos d'atura, activitat que li va donar una gran projecció mediàtica tant pels seus èxits, com pel seu activisme rural".

També en destacaven el seu vincle amb la gossa Coloma (L'Estartit, 1989-2003), "un exemplar únic i irrepetible de border collie, segons deia el mateix Muxach, amb qui mantenia una compenetració quasi màgica, forjada a través d'un llenguatge que transcendia les barreres entre l'home i l'animal. Amb aquesta entranyable gossa, Muxach va marcar un abans i un després en la història dels concursos de gossos d'atura".

 

De fet, amb ella van esdevenir una parella molt coneguda a Catalunya, tant per les seves participacions en concursos, retransmeses pels mitjans de comunicació, com per la ja mítica frase de "Coloma, jau!".

El consistori, però, destaca especialment en les seves paraules el compromís de Muxach "amb una professió que es troba en retrocés a casa nostra". Així, remarquen que "la seva projecció mediàtica no ens ha de fer oblidar que la seva principal notorietat residia en la intimitat, en el dia a dia al seu mas, amb el seu ramat i amb els seus gossos, una extensió de la seva passió per l'ofici i la terra".

Una passió que seguia viva gràcies a la granja escola que Muxach va posar en marxa al seu mas de l'Estartit, juntament amb la seva esposa Montserrat Vila.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Destaquem