
Des de l'Edat Mitjana, els dracs han envaït els carrers de Barcelona. Actualment, és possible fer un recorregut pels edificis i racons d'aquesta ciutat per descobrir a aquests peculiars éssers mitològics.
La ciutat comtal acull aquests dracs, que es mantenen enfilats entre les façanes dels edificis o decorant alguna llum dels carrers. Unes figures que van tenir la seva primera aparició en el segle XV amb l'arribada de la llegenda de Sant Jordi.
D'entre tots els districtes de Barcelona, ??l'Eixample és el que regenta major quantitat de dracs, ja que en els seus amples carrers va ser on es van construir la majoria d'edificis modernistes, un moviment artístic que sentia una intensa atracció per la figura d'aquest animal, pel seu origen mitològic i la seva connexió amb un passat medieval.
Els dracs que custodien Barcelona estan fets de forja, pedra, vidriera o trencadís, i es presenten en totes les mides, formes i colors. D'entre tots ells, cal destacar els creats per l'arquitecte espanyol, i màxim representant del modernisme català, Antoni Gaudí.
Si voleu començar aquest recorregut pel drac més gran de la ciutat, haureu d'anar a la Casa Batlló, on al 1906, Antoni Gaudí va convertir l'edifici en una representació de la llegenda de Sant Jordi. El més representatiu, el trobareu en el seu terrat, on l'espinada d'un gegantí drac es veu travessada per la llança de Sant Jordi.

No menys important, arriba el torn dels dracs que trobareu al número 35 de Passeig de Gràcia, la Casa Lleó Morera que va ser un encàrrec a Lluís Domènech i Montaner per reformar el lloc que ocupava l'antiga Casa Rocamora. El següent a la llista, és la Casa Amatller, de Josep Puig i Cadafalch. Una combinació d'estils gòtics i flamencs, que ressalta per la seva escultura d'un drac sent aniquilat per la llança de Sant Jordi.

Seguint per l'Avinguda Diagonal, concretament al número 373, trobareu el Palau del Baró de Quadras, una altra remodelació duta a terme per Puig i Cadafalch el 1906. Al costat de la porta d'entrada hi trobareu un solitari drac. En la mateixa avinguda, en els números 416-420 trobareu la Casa Terrades o Casa de Les Punxes, construïda el 1905 també, per Puig i Cadafalch. En aquest cas, al capdamunt de la façana posterior, podreu veure la imatge del cavaller Sant Jordi sobre el drac abatut.
Si us dirigiu cap al barri de Ciutat Vella, podreu veure el drac de la Casa Bruno Cuadros, situada al número 82 de la Rambla. Reformada el 1883 per l'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, l'edifici es va convertir en el pioner del Modernisme català. En la seva façana predomina un gran drac xinès de ferro forjat acompanyat de para-sols, paraigües i ventalls en honor a l'antic comerç de paraigües que hi havia hagut.

Seguint el rastre de Sant Jordi, trobem la façana del carrer del Bisbe del Palau de la Generalitat. Hi destaca un gran medalló gòtic amb un Sant Jordi a cavall donant mort al drac i, un conjunt de gàrgoles, entre les quals destaca la que simbolitza la princesa de la llegenda.

Si ens situem a l'avinguda del barri de Pedralbes; concretament al número 7, podreu admirar l’ésser mitològic situat a l'entrada dels Pavellons de la Finca Güell. Un drac amb ales de ratpenat que ensenya la seva llengua, i que representa a Ladó, el drac que en la mitologia grega va ser adversari d'Hèrcules.
